Про це повідомила заступник голови правління центробанку Катерина Рожкова, передає «Інтерфакс-Україна».

«Щодо Промінвестбанку (ПІБ) і Сбербанку, там були потенційні інвестори, яким НБУ відмовив. Наразі питання (про шляхи виходу — ІФ) залишається відкритим… Ми сьогодні не бачимо потенційних покупців, які могли б купити ці банки, оскільки вони дуже великі», — сказала вона.

Рожкова пояснила, що міжнародні фінансові інституції не проявляють до цих банків інтересу, оскільки вони перебувають під санкціями, тоді як серед фізичних осіб НБУ не бачить таких інвесторів, які могли б не лише придбати один із банків, а й інвестувати та розвивати його.

«Тому логічний висновок, який може зробити НБУ: згортання діяльності — це єдиний цивілізований шлях для цих банків», — сказала заступник голови центробанку.

Рожкова також нагадала, що цим шляхом уже пішли БМ Банк, який ухвалив рішення про здачу банківської ліцензії, і ВТБ Банк, котрий активно скорочує свою діяльність.

При цьому вона зазначила, що центробанк не може якось прискорити вихід банків із російським держкапіталом з України.

«Ми працюємо з банками, ми встановили їм обмеження за розширенням депозитної бази, процентною ставкою та інші обмеження. Але, знову-таки, ми працюємо в правовому полі. Є пруденційні вимоги центробанку — це вимоги до капіталу, до ліквідності, до нормативів. Інших вимог — політичних чи будь-яких іще — НБУ не може встановлювати», — сказала Рожкова.