1) Відбудеться зарахування валютної виручки на рахунки експортерів за святковий в Україні і робочий день в ЄС та США - 9 травня. Обов'язковий продаж по цим надходженням відбудеться завтрашнім днем, але ті ресурси, що залишаються за законодавством у розпорядженні клієнтів - можуть вийти на торги вже навіть сьогодні. Це робить міжбанк четверга надзвичайно залежним від рішень великих гравців по виходу або не виходу на ринок з продажем власної валюти;

2) Стан ліквідності в банківській системі та господарські операції клієнтів. Свята на початку травня і календарний розрив роботи валютного ринку на цьому тижні через вихідний день (9 травня) - призвели до необхідності надолужувати втрачений час як великим клієнтам, так і невеликим фірмам. Бізнес-план по місяцю клієнтам ніхто не відміняв, а ось кількість робочих днів, що залишаються в травні - все менше. Це активізує роботу як покупців, таки продавців. Крім цього, поступово почали зростати коррахунки банків - на ранок 10 травня зріст склав відразу понад 3 млрд гривень - до рівня в 41,9 млрд. Це розширює можливості спекулянтів по розгойдуванню курсу в найближчий період.

За нашими прогнозами обсяги операцій складуть сьогодні до 340 млн доларів при здійсненні до 470-520 угод та коридорі по долару в межах 26,15-26,25 гривень.

У Нацбанку, як і раніше - не буде особливої ​​можливості поповнювати ЗВР і якщо він і буде присутнім на ринку - то знову тільки в «тихому» форматі через Matching.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,90-26,07 і продаж 26,10-26,35 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,00-26,07 гривень та продаж 26,14-26,20 гривень.

Про тенденції на торгах за 8 травня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних покращилися щодо перспектив гривні як за офіційним курсом долара, так і по котируваннях на торгах.

За офіційним курсом 79% (у вівторок було 63%) респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 21% опитаних впевнені в його швидкому поверненні до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом 74% опитаних вважають, що курс істотно опуститься нижче 26,25 гривень. 26% - очікують його швидкого повернення понад 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram