Завтра — робоча субота, але це мало позначиться на міжбанку 5 травня, тому що валютні операції все одно будуть проводитися і відображатися у бухгалтерському обліку вже тільки понеділком. Багатьом компаніям це не особливо цікаво. Простіше відразу валютні операції здійснювати 7 травня.

Зате сьогодні — фактично повноцінний робочий день і багато хто з клієнтів буде поспішати закрити свої валютні угоди, а завтра вже працювати тільки за гривневими операціями. Це забезпечить непогану статистику торгів за 4 травня. За нашими прогнозами — до 370-390 млн доларів при здійсненні до 480-540 угод.

Вчорашнє зростання котирувань долара незважаючи на розпродаж обов'язкових 50% виручки експортерів, зарахованої за 30 квітня і 1 травня — насторожило учасників ринку.

Продавці не тільки відстояли свої інтереси (просідання котирувань не відбулося), але й змогли навіть трохи підійняти курс. У такій сприятливий період для гривні це говорить про те, що значного падіння долара на міжбанку очікувати не варто. Курс буде утримуватися як за рахунок зростання попиту на валюту, так і за рахунок викупу її надлишків самим НБУ для поповнення ЗВР.

Спекулянти продовжать грати «в дві сторони». Але при сприятливому для них розвитку подій — будуть намагатися розгойдати ринок.

Покупцями валюти як і раніше будуть великі імпортери нафтопродуктів і електроніки, а також «дочки» іноземних компаній, що репатріюють дивіденди. Це буде грати проти гривні і може активно підштовхувати котирування вгору.

Ми прогнозуємо на 4 травня коридор по долару в межах 26,20-26,35 гривень.

У Нацбанку сьогодні не буде особливої ​​можливості поповнювати ЗВР. Якщо він і буде присутній на ринку — то тільки в «тихому» форматі через Matching.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,80-26,00 і продаж 26,05-26,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,90-25,97 гривень та продаж 26,05-26,07 гривень.

Про тенденції на торгах за 3 травня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних продовжують залишатися позитивними по перспективам гривні як за офіційним курсом долара, так і по котируваннях на торгах.

За офіційним курсом 83% (вчора було 76%) респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 17% опитаних впевнені в його швидкому поверненні до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом 80% (у четвер було 87%) опитаних вважають, що курс істотно опуститься нижче 26,25 гривень. 20% — очікують його швидкого повернення понад 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram