«На рівні закону передбачено повноваження НБУ видавати ліцензії на переказ коштів тільки небанківським фінустановам і в той же час не передбачені повноваження НБУ на визначення права суб'єктів господарювання, які не є фінустановами, надавати фінансову послугу з переказу коштів», — повідомили в компанії, пише Finclub.

У «Новій пошті» вважають, що дана постанова суперечить закону «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні». Законом передбачена можливість виступати учасником платіжних систем тільки банкам і небанківським фінустановам, але «Укрпошта» не є такою установою.

У компанії впевнені, що даною постановою НБУ також порушив прийняття норми Господарського кодексу щодо обмеження монополізму та сприяння змагальності у сфері господарювання. «Порушення НБУ проявляється в тому, що регулятор надав можливість одному оператору поштового зв'язку надавати фінансову послугу з переказу коштів», — йдеться в повідомленні.

Крім того, постанова №138 суперечить закону «Про поштовий зв'язок», в якому передбачено, що національному оператору надаються виняткові права в сфері надання послуг поштового зв'язку. «Можливість надання національному оператору виняткових прав в інших сферах, зокрема, в сфері надання фінансових послуг законом не передбачена», — відзначають в «Новій пошті».

«При таких умовах постанову №138, на нашу думку, має бути визнано недійсною», — додали в компанії.

Нагадаємо, «Нова пошта» судиться з НБУ через ліцензії для «Укрпошти».