За період з 23 по 27 квітня долар виріс на 10 копійок при купівлі та на 8 копійок при продажу — з 26,11 / 26,16 гривень до 26,21 / 26,24.

Попит на валюту фактично поглинав майже всю пропозицію без особливого втручання Нацбанку, який тільки декілька днів зміг попрацювати в більш тихому форматі через систему Matching, а в публічній формі інтервенції (через аукціон) — взагалі не виходив на ринок.

Регулятор працював в анонімному режимі (за нашими даними 23 і 26 квітня та, можливо, 27 квітня) і всього купив до 30 млн доларів. Це більш ніж невеликі результати для третьої декади місяця, коли зазвичай обсяги валютного ринку збільшуються за рахунок проведення бюджетних розрахунків.

Основних причин зростання котирувань на торгах було три:

1) Активне скуповування валюти імпортерами енергоносіїв на побоюваннях подальшого зростання цін на нафту на світових ринках;

2) Вихід в банківську систему і на міжбанк основних обсягів відшкодування ПДВ великим клієнтам, що призвело до зниження пропозиції валюти з боку експортерів понад сум обов'язкових продажів;

3) Психологічний настрій ринку на зростання попиту на валюту з боку нерезидентів. В кінці місяця Мінфін України погасив їм великі обсяги гривневих короткострокових ОВДП. Частина іноземців почала купувати валюту для виведення отриманих доходів за цими паперами, а частина — ще не визначилася зі своєю подальшою стратегією в цьому питанні. Можливо, вони почнуть купувати валюту після свят. Це потенційно збільшить попит на валюту і спрацює проти гривні.

В ці чотири вихідних дня гривні на готівковому ринку допоможе дуже вагомий фактор — традиційна активна здача населенням валюти в святковий період. Це буде призводити до дефіциту готівкової гривні в обмінних пунктах і дозволить власникам обмінників, не відчуваючи нестачі в пропозиції валюти, поступово занижувати курс прийому.

Всі ці моменти фінансисти будуть враховувати при виставленні курсів на вихідні, працюючи в режимі «з обороту».

Можливо їм доведеться оперативно змінювати котирування в обмінниках по долару, євро і рублю у неробочі в Україні 30 квітня і 1 травня. 30 квітня працюють Європа і США, а 1 травня — ЄС відпочиває, але американський ринок буде працювати.

З огляду на валютні ралі по євро на міжнародних ринках в останні дні, ми не виключаємо необхідності коригування курсів обмінників у вихідний понеділок і вівторок, в залежності від того, що відбувається на міжнародних ринках.

Курси валют в ці вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 25,85 -26,00 гривень, продаж 26,05-26,15 гривень. Обмінники будуть працювати в режимі «з обороту» з рівнем спреду в межах до 20 копійок з поступовим зниженням курсу прийому валюти.

Котирування євро. Євровалюта на міжнародних ринках у п'ятницю продовжувала ралі в парі з доларом і це може тривати в неробочі в Україні 30 квітня та 1 травня. Фінансисти будуть змушені оперативно реагувати на всі зміни курсів цих валют на зовнішніх ринках у святкові дні.

На 17:00 за Києвом 27 квітня крос-курс пари євро / долар знаходився біля рівня 1,2080 долара за євро. Виходячи з прогнозованих Мінфіном на вихідні курсів готівкового долара щодо гривні, обмінники на суботу та неділю виставлять котирування готівкового євро в межах: прийом 31,226- 31,408 гривень та продаж 31,468 — 31,589 гривень.

Розраховані «Мінфіном» курси можуть бути ще скориговані в межах плюс-мінус до 30 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань конкретних пунктів обміну валюти.У неробочі в Україні понеділок та вівторок фінансисти проведуть необхідні коректування курсу євро щодо гривні в обмінниках за результатами торгів на міжнародних ринках шляхом перерахунку крос-курсів пар євро / долар і долар / гривня.

Котирування по російському рублю. Рубль залишається ризиковою валютою для українських фінансистів як за рахунок політичного і військового чинників, так і за рахунок можливих змін цін на міжнародних торгових майданчиках по енергоносіях 30 квітня (в ЄС і США) і 1 травня (в США), що негайно позначиться на котируваннях рубля на міжнародних ринках.Фінансисти врахують всі ці ризики в своїх розрахунках курсів готівкової російської валюти на чотири святкові дні і будуть намагатися працювати по рублю тільки в режимі «з обороту».Котирування на суботу та неділю будуть наступними: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,413-0,415 гривень і продаж 0,416-0,418 гривень. Розраховані «Мінфіном» котирування можуть ще мати відхилення (до плюс-мінус 0,004-0,008 гривень на рублі) в залежності від завдань, що стоять перед тими чи іншими точками обміну валюти.

У разі змін співвідношення пар євро / долар і долар / рубль на міжнародних ринках в неробочі в Україні понеділок і вівторок — фінансисти будуть додатково оперативно коригувати курси готівкового рубля в обмінниках.