Національний банк підтримує підвищення суми гарантування в середньостроковій перспективі, повідомляє Finclub.

«На сьогодні 98,5% вкладів підпадають під систему гарантування вкладів фізосіб в межах 200 тис. грн. Підвищення суми гарантування доцільно в середньостроковій перспективі», — повідомили в Нацбанку.

При цьому регулятор впевнений, що рішення про підвищення ліміту повинні передувати професійні дискусії про те, яка частка депозитів за критерієм кількості і обсягу повинні бути гарантованими.

Нацбанк зазначає, що за міжнародними практиками система гарантування покликана створити комфорт, перш за все, для осіб з невеликими заощадженнями, оскільки вони не мають достатньої компетенції для оцінки надійності банку, в якому відкривають депозит.

У НБУ вважають, що ефективна система повинна передбачати непокриті значною за сумою частки вкладів.

«В іншому випадку виникає так званий «моральний ризик — moral hazard», коли вкладники, будучи впевнені в тому, що держава поверне кошти в разі банкрутства банку, будуть вкладати їх в банки, які пропонують надвисокі ставки і мають високі ризики банкрутства», — зазначив регулятор.

Раніше «Мінфін» повідомляв, що ФГВФО хоче провести поетапне збільшення гарантованої суми відшкодування з 2019 року зі 200 тис. грн до 800 тис. грн.