Про це заявив директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз, пише finclub.

Як повідомляється, підставою для таких перевірок стали поправки до закону «Про банки і банківську діяльність» з новими вимогами до наглядової ради банку. Банкам доведеться до січня 2019 року переглянути їх склад. Причому мінімум троє членів повинні бути незалежними. Недивлячись на те, що вимоги до незалежних членів і так посилилися, регулятор зможе встановлювати додаткові критерії оцінки.

«Це означає, що навіть якщо особа буде формально відповідати цим десятьом критеріям, але з публічної інформації та інших достовірних даних буде очевидно, що ця особа пов'язана з власником і залежить від нього в прийнятті рішень, НБУ не погодить таке призначення», — пообіцяв Бевз.

Нацбанк зняв частину вимог до утворення рядових членів наглядових рад, але стане оцінювати їхню професійну придатність. Перед призначенням незалежні члени пройдуть співбесіди в НБУ.

«З іноземцями можна поспілкуватися по Skype. Необов'язково їм приїжджати для співбесіди в Україну», — уточнив Бевз.

Департамент інспекційних перевірок буде щорічно на безвиїзній основі аналізувати якість корпоративного управління банків. Таким чином НБУ посилить перевірку професіоналізму керівників.

«У нас працює кваліфікаційна комісія, яка проводить тестування і співбесіду. Зараз проводяться перевірки щодо головних бухгалтерів, голів правлінь, відповідальних за фінмоніторинг і аудиторів. У цей список осіб в травні-червні будуть також включені відповідальний за ризики член правління і все незалежні члени спостережної ради», — зазначає Бевз.

На його думку, корпоративне управління — це дорого і непросто.

«Тому власник повинен бачити зв'язок між якісним управлінням і результативністю роботи його закладу», — вважає Бевз.