Почнемо з того, що таких понять як «чистової ремонт» або «ремонт під чистову обробку» в українському законодавстві і на ринку житла просто немає. Немає і чіткого розуміння того, що включає в себе «ремонт від забудовника». На даний момент кожен забудовник і навіть кожен продавець нерухомості трактує ці фрази по-своєму і використовує виключно як маркетинговий інструмент, а не як додатковий вид заробітку.

Після будівельників

Найчастіше квартири на первинному ринку житла України продаються в стані «ремонт після будівельників». Що це означає? Отримуючи право власності на нерухомість, ви отримуєте квартиру, в якій є зовнішні стіни, стіни, що відокремлюють сантехнічні приміщення, вікна, вхідні двері та підведення комунікацій до квартири. По суті, це все. Іноді, забудовник встановлює радіатори, або котел, в залежності від комплектації будинку та умов договору. Це так звана чорнова обробка.

Для того, щоб довести таку квартиру до житлового стану, потрібно пройти етапи розводки комунікацій по квартирі, вирівнювання стін, підлог тощо. Потім можна буде клеїти шпалери чи фарбувати стіни, займатися підлогою та стелею.

Скільки коштує довести об'єкт після будівельників до житлового стану? Власник витратить в середньому $ 150-200 в економ класі і до $ 1000 в преміум сегменті. Все залежить від вартості використовуваних будівельних матеріалів і робіт.

Як я вже і казала, саме в такому стані здається близько 80% квартир по всій країні. І єдиною перевагою для покупця в даній ситуації я бачу можливість перепланування внутрішніх стін.

«Під чистову обробку»

Проводка електрики по квартирі, розводка труб, установка, вирівнювання і штукатурення внутрішніх стін, стяжка підлоги — ось те, що прийнято називати чистової обробкою. Отримуючи квартиру в такому стані, можна досить швидко, протягом двох тижнів пофарбувати стіни і стелю, кинути на підлогу лінолеум або недорогий ламінат, встановити сантехніку, меблі та жити.

Ви зможете самі вибирати і колірну гамму приміщень і матеріали. Зробити все, крім перепланування, на свій смак і гаманець.

«Ремонт від забудовника»

Як правило, українські компанії під ремонтом від забудовника на увазі наступне: недорогий ламінат на підлозі, шпалери під фарбування на стінах, плитка в так званих мокрих місцях (кухня і санвузол), міжкімнатні двері, сантехніка, електричні розетки, вмикачі і висновки під світло, іноді буває вбудована кухня.

Думаю, багато хто знає, що більшість європейських і американських новобудів здають покупцями саме в такому вигляді. Для України це поки в дивину. В умовних економ і комфорт класах навряд чи набереться 10 компаній, готових надавати покупцям квартири в такому стані. І тут причина не тільки в тому, що для забудовника це зайві проблеми. Мені здається, що наші люди ще не готові до того, щоб довірити таку важливу справу як ремонт забудовнику. По-перше, тому що можна найняти хлопців на вокзалі, і вони зроблять дешевше і швидше. По-друге, чого це я повинен жити в такій же квартирі, як сусід, наприклад. По-третє, забудовник незрозуміло як зробить, а «роботяг» я хоч контролювати зможу.

Ментально і психологічно ми не готові зрозуміти і прийняти те, що забудовник заплатить дешевше за рахунок обсягу. Що ми повинні будемо десь жити і платити за оренду, поки в квартирі йде ремонт. Що ми втратимо півроку життя і купу нервів для того, щоб зробити самим або «контролювати» найнятих робітників.

Впевнена, що через 5-7 років, а може бути і раніше, український покупець прийде до того, що забудовник повинен здавати квартири з ремонтом. Особливо, це стосується житла економ і комфорт класу, яке для багатьох є першою і єдиною власністю нерухомості. Зіткнувшись з проблемами продажів і перенасиченням ринку прийдуть до цього і самі забудовники.