За останні десять років державний борг України виріс з 40% ВВП до 86%. Більш того, плюнувши на МВФ і його вимоги, держава пішла позичати на ринках капіталу. Це  збільшило витрати на обслуговування боргу, які впевнено обганяють доходи бюджету. Якщо нічого не зміниться, то фінал неважко уявити. Хоча, з іншого боку, кого це лякає. Адже беруть одні чиновники, а віддають завжди інші. Чого їм переживати?

Переживати нам з вами потрібно. І є через що. Ось, наприклад, останнім часом цікава ситуація склалася. Сподобався фінансовим інвесторам, тим, хто сміливіший та любить ризикувати, український внутрішній борг — ОВДП. Та й як повз такої спокуси пройти: мало того, що 17% річних платять, так ще й на курсі дозволяють заробити. Ті, хто купив в січні, коли долар був 28.8 гривень, і продав в квітні, конвертувавши доходи назад в долари по 26, заробили більше 15%, в доларах. Всього лише за три місяці! У річному еквіваленті — це, тільки вдумайтеся, неймовірні 75%! Ось вона широта слов'янської душі і щедрість жебраків, які живуть в борг і не думають про завтрашній день.

Чи довго триватиме це свято фантастичних доходів? Навряд чи, адже у будь-якої, навіть самої широкої душі, є межі щедрості. Кажуть, що деякі інвестори, більш розважливі, а може краще інформовані, вирішили не випробовувати на міцність гусарство українських позичальників і вже потягнулися до «виходу». Решта поки очікує. Швидше за все, запала менш інформованих інвесторів вистачить ще, максимум, на кілька місяців, а то й менше. Після цього почнеться втеча, супроводжуване активною скупкою доларів. Адже не в гривні же інвестори, що українські, що іноземні, будуть фіксувати прибуток.

І тепер, головне питання — чи дозволить влада любителям ОВДП забрати все зароблене з собою, в повному обсязі? Чи виявить небачену щедрість до самого кінця або, все-таки девальвує гривню, зменшивши відтік таких необхідних доларів з країни. Заодно і доведе, що схеми ніякої немає — все заради країни і народу.

Шкода тільки, що в будь-якому випадку, за «святковий стіл ОВДП», в кінцевому підсумку, заплатить народ України — або великими витратами по боргу, або девальвацією!

Чи є вихід з цієї ситуації? Звичайно є! І усі його знають — дружба з МВФ. Вартість такої дружби складає всього лише близько 3% в рік — ніщо в порівнянні з сьогоднішніми ставками. Ну і плюс реформи, звичайно. Ось тільки, чим в цьому випадку щурів годувати?