За різними даними, за кордоном працює до 6 млн українців. В НБУ вважають, що в майбутньому ця цифра стане ще більше. Найближчі сусіди, такі як, наприклад, Польща, вже готуються прийняти 1 млн трудових мігрантів з України в 2018 році.

«Мінфін» запитав у читачів, чи готові вони їхати на заробітки або ПМЖ в іншу країну. Результати опитування, в якому взяло участь майже 1 000 осіб, не тішать. Виявилося, що переважна кількість респондентів готова їхати, або принаймні роздумуює над цим.

Найгірше - попереду

Від'їзд українців на заробітки за кордон в попередні роки - ще «квіточки» у порівнянні з тим, що буде попереду. Так вважає більшість респондентів. У те, що хвиля емігрантів спадатиме вірить тільки 2%.

Пакуй валізи

Всього лише 20% респондентів все влаштовує в Україні й вони готові залишитися. Решта - або вже шукають, або роздумують над пошуком роботи в інших країнах.

Апетит

Переважній більшості респондентів необхідно 30 000 грн і більше щомісячного доходу, щоб забути про міграцію. Це десь близько €900 і трохи менше, ніж середня місячна зарплата в Польщі (приблизно €1000). В Україні ж, за даними Держстату, середній оклад в лютому 2018 року становив 7 800 грн (€ 240).

Чому їдуть

З окремих причин міграції в інші країни, респонденти назвали дві - низькі зарплати в Україні та відсутність перспектив.

Добре чи погано

Більше ніж половина респондентів вважає, що в короткостроковій перспективі масовий виїзд українців не такий вже й страшний. Але якщо дивитися в майбутнє - це серйозна загроза для країни. За повну «висилку» усіх охочих висловилося менше за 7%.

Краще ніж МВФ

Українці за кордоном регулярно постачають валюту на батьківщину. За даними НБУ, тільки за минулий рік вони прислали $9,3 млрд, що цілком порівнянно з всією програмою фіндопомоги МВФ за 4 останні роки. Що стосується сум, які вони переводять, в основному, вони коливаються від $100 до $1000 в місяць.

Як побороти

Щоб українці не виїжджали на роботу в інші країни, необхідно провести цілий комплекс заходів: знизити інфляцію, стабілізувати курс гривні, збільшити ВВП й знизити безробіття. У цьому впевнена більша частина респондентів. Ще третина вважає, що різке зростання зарплат утримає українців на батьківщині.

ПМЖ

Робота роботою, а постійно жити закордоном - трохи серйозніше рішення. Його вже готове прийняти майже третина респондентів. Половина ж респондентів також хоче виїхати на ПМЖ в інші країни. Але, їх стримують різні чинники.

Найкраще місце

Західні країни - найкраще місце, щоб осісти. У цьому впевнена абсолютна більшість. Розбіжності виникають тільки з приводу материка. Так, половина жила б в Європі. Ще більше третини - в США або Канаді. Росію, як країну для ПМЖ, вибрало б 5% респондентів. 

Чи приймуть за кордоном

Більше третини респондентів оцінюють себе, як професіоналів у своїй справі. Більш того, вони знають іноземні мови, так що труднощів з пошуком роботи за кордоном виникати не повинно. Також 40% профі не знають іноземних мов. Але, якщо буде необхідно, вони готові їх вивчити.

Олекса Рябуха