Причиною невеликого зростання курсу можуть стати два чинники:

1) Ситуативне перевищення пропозиції над попитом 11 квітня, викликане виходом на міжбанк обов'язкових продажів експортерів за два дні (понеділок і вівторок) вже закінчено. Вчора НБУ виходив на торги в «анонімному» форматі через систему Matching і купив до 15-17 млн ​​доларів в межах котирувань 25,92-25,93 гривень. Цієї суми виявилося достатньо, щоб зняти тиск на курс долара і не допустити його просідання нижче 25,90 гривень. Сьогодні на торгах вже не буде істотного перевищення валюти над попитом і це спрацює не на користь гривні;

2) Високий рівень ліквідності в банківській системі. На ранок четверга залишки на коррахунках фінустанов перевищують 57,1 млрд гривень, що дає спекулянтам гривневий ресурс для спроб розгойдати курс. Це збільшить статистику торгів, але також буде працювати проти гривні.

Сюрпризів від НБУ в частині змін облікової ставки (у цей четвер пройде засідання Монетарного комітету НБУ), що опосередковано завжди впливає на поведінку валютного ринку — сьогодні не очікується.

На користь гривні буде працювати тільки один вагомий фактор — валютні розпродажі аграріїв, які залишаються одним з головних постачальників валюти на міжбанку в останні дні. Але як показала практика останнього тижня — НБУ активно скуповує валюту в ЗВР і тому навіть,  якщо хтось із найбільших агрохолдингів вирішить активно «залити» ринок — весь надлишок буде викуплений регулятором через інтервенції. Тому істотного просідання курсу американської валюти ми сьогодні не очікуємо.

Трохи знизилися пристрасті і по рублю, курс якого щодо долара трохи виріс — до 61,5 рубля (на момент написання статті).

По курсу євро ситуація продовжить залежати більше від співвідношення пари євро / долар на міжнародних ринках, ніж від внутрішніх українських чинників.

При надлишку долара на міжбанку Нацбанк буде працювати в менш публічних форматах через Matching і тільки у разі різкого збільшення пропозиції валюти на 60-80 млн доларів — він вийде з аукціоном (у що ми сьогодні не віримо). За нашими прогнозами обсяги операцій складуть до 390-480 млн доларів при укладенні до 550-650 угод. Котирування долара протягом дня будуть перебувати в межах коридору 25,90 -26,05 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 25,70-25,92 і продаж 26,02-26,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній:  купівля 25,90-25,98 гривень та продаж 26,04-26,10 гривень.

Про тенденції на торгах за 11 квітня можна прочитати тут, а графік котирувань  долара, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним і міжбанківським курсом настрої респондентів щодо перспектив гривні на найближчі дні залишаються оптимістичними:

За офіційним курсом вже 72% (вчора було 62%) респондентів вважають, що курс буде нижче 26,00 гривень. 28% поки ще вірять в швидке повернення котирувань вище 26,01 гривень.

За міжбанківським курсом 70% (вчора було 56%) респондентів вважають, що курс надовго закріпився нижче 26,00 гривень. Майже третина — все ще очікує його повернення вище 26,01 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram