З одного боку - експортна валютна виручка за неробочий в Україні понеділок (банки США і ЄС працювали) буде тільки зарахована сьогоднішнім днем ​​і суми обов'язкового продажу вийдуть на міжбанк лише завтра. Попит же на валюту залишиться приблизно на тому ж рівні. Це може привести до її нестачі на торгах і як наслідку - зростання котирувань.

З іншого - аграрії, активно розпродають свої валютні залишки на рахунках у зв'язку з розпалом весняно-польових робіт, а також активна здача валюти в три Великденних вихідних - провокують зростання пропозиції на ринку.

Крім цього, обвал рубля у понеділок в Росії, введення нових санкцій США проти російських олігархів і компаній, наближених до Путіна, а також загострення політичних, економічний і військових конфліктів останніх днів - провокує посилення валютних коливань всіх пар валют на світових ринках.

Це теж може піднести сюрпризи і на українському міжбанку в найближчі дні. Обвал котирувань рубля на нашому валютному ринку вже спостерігається з самого ранку, як реакція на ці події. А на момент написання статті долар на світових ринках вже коштує понад 63 рублів, продовжуючи дорожчати.

Все це опосередковано впливатиме і на валютний ринок України і може збільшити обсяги спекулятивних угод на сьогоднішніх торгах. За нашими прогнозами обсяги операцій складуть до 390-480 млн доларів при укладанні до 550-650 угод. А кінцевий курс, який ми побачимо до кінця сесії у вівторок буде залежати від трьох чинників: 1) курсових завдань і поведінки великих гравців, особливо аграріїв; 2) дій спекулянтів в частині розгойдування котирувань долара і рубля; 3) реакції та дій Нацбанку на те, що відбувається через відповідні інтервенції.

За прогнозом «Мінфіну», НБУ знову буде активно працювати в анонімному режимі в системі Matching, а котирування долара протягом дня будуть перебувати в межах коридору 25,90 -26,05 гривень. Загальний тренд на зміцнення гривні збережеться.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 25,85-25,95 і продаж 26,03-26,25 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,90-26,06 гривень та продаж 26,10-26,15 гривень.

Про тенденції на торгах за 6 квітня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро і рубля - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним і міжбанківським курсом настрої респондентів щодо перспектив гривні на найближчі дні залишаються дуже оптимістичними:

За офіційним курсом 78% респондентів вважають, що курс буде нижче 26,25 гривень. 22% ще сподіваються на повернення курсу вище 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом 86% респондентів вважають, що курс буде нижче 26,25 гривень. 14% ще сподіваються на повернення курсу вище 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram