Тренд на торгах був на зміцнення гривні. З 2 по 6 квітня долар на міжбанку подешевшав на 22 копійки — з 26,20 / 26,24 гривень до 25,985 / 26,02. Падіння долара могло бути набагато істотнішим — як мінімум до 25,90 гривень, а то й нижче, якби НБУ не скуповував активно надлишки валюти, чим утримував долар вище 26 гривень.

Знаковим є те, що фактично в цей період Нацбанк почав активно працювати з новим своїм технічним інструментарієм — системою Matching. Вона дозволяє НБУ працювати в «анонімному» форматі інтервенцій. Таким чином, крім публічних аукціонів і запитів кращого курсу з двадцяткою обраних банків, у регулятора з'явилася технічна можливість грати на валютному ринку в максимально непублічному форматі.

Читайте також: НБУ змінив правила на валютному ринку: в чиїх інтересах і кому це вигідно

«Загін» банків в цю систему (до цього більше двох тижнів вони не особливо поспішали до неї підключатися) Нацбанк провів дуже просто. 2 квітня — коли в силу специфіки ринку у банків була потреба продати надлишок валюти, а реальним покупцем був тільки Нацбанк — регулятор оголосив, що робить ці операції тільки через Matching. Це швидко змусило фінустанови підключатися до цієї системи і її популярність стрімко зросла.

У більшості днів пропозиція перевищувала попит і НБУ активно цим користувався та навіть заробляв. Так, 2 квітня він купив через «запити кращого курсу» близько $ 25 млн за курсом 26,16-26,19 гривень, а 3 квітня — продав близько $10 млн з цієї суми по 26,35 через Matching.

Всього за минулий тиждень в «відкритому» форматі аукціонів Нацбанк поповнив резерви на $100,7 млн, ​​і це не враховуючи активної роботи регулятора з купівлі / продажу долара через Matching.

Головними причинами зміцнення гривні були:

1) ситуативний надлишок пропозиції валюти через календарні нестикування робочих днів банків в США, Європі та Україні;

2) збільшення активності продавців валюти (в першу чергу — аграріїв для фінансування весняних посівних робіт) перед триденними вихідними в Україні на фоні низького попиту з боку покупців;

3) слабий попит на валюту на готівковому ринку при збільшенні обсягів її здачі громадянами перед святами.

Тільки масований викуп долара Нацбанком на аукціонах в четвер і п'ятницю по ціні відсікання -не вище 26,05 гривень втримав курс вище 26 гривень.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1. Календарний фактор. На цьому тижні в Україні всього чотири робочих дня — 10,11, 12 і 13 квітня. За рахунок неробочого понеділка при працюючих європейських та американських банках — тільки вівторком буде зарахована експортна виручка. 50% від цієї суми вийде на міжбанк у середу, чим забезпечить перевищення пропозиції над попитом на торгах в цей день і створить передумови до подальшого зміцнення гривні;

2. Тренд на зниження долара на фоні зростання продажів валюти аграріями для фінансування посівної — психологічно також працює на гривню. До цього додасться також і зростання обсягів здачі валюти населенням за три вихідних дня, що опосередковано збільшить її пропозицію і на міжбанку;

3. Дії Нацбанку на міжбанку в більш публічних формах аукціону і його присутність на ринку через роботу в системі Matching. «Мінфін» не дуже вірить в повну «анонімність» дій регулятора в цій системі. На нашому малооб'ємному ринку операції фактично найбільшого гравця приховати особливо неможливо і його угоди за непрямими ознаками будуть швидко «обчислюватися» досвідченими учасниками торгів, але «інтриги» це буде додавати постійно.

Неофіційно НБУ обіцяв періодично публікувати дані про свої операції через Matching (за нашою інформацією принаймні — щотижня). Якщо регулятор стримає свою обіцянку, то ринок буде хоча б частково розуміти, що робить Нацбанк на торгах (хоча і з запізненням).

Наскільки важливим є питання публічності дій НБУ можна зрозуміти хоча б по тому, як регулятор втримав долар минулого тижня від обвалу нижче 26 гривень, викуповуючи два дні поспіль (в четвер і п'ятницю) через аукціон;

4. Стан ліквідності в банківській системі. Минулого тижня коррахунки банків перебували в межах 41-47,7 млрд гривень, чого було цілком достатньо для забезпечення безперебійної роботи системи і в той же час не давало великих особливих можливостей для спекулятивних атак на гривню. За нашими даними особливих вливань в систему з боку Держказначейства на цьому тижні не передбачається, що також буде працювати на гривню;

5. Дії великих імпортерів і купівля валюти для репатріації дивідендів «дочками» іноземних компаній. Скупка валюти для виведення дивідендів за даними «Мінфіну» вже практично завершена і це не буде «тиснути» на курс.

Купівлі великих імпортерів «небезпечні» для гривні тільки у вівторок, коли на ринок ще не вийде обов'язковий продаж експортерів. Виручка буде тільки зарахована за неробочий в Україні понеділок і за вівторок, а продаватися 50% від неї буде у середу.

Але швидше за все, ситуативне зростання попиту на валюту у вівторок «перекриється» продажами аграріїв. Крім цього, «підстрахувати» гривню може і сам НБУ за рахунок продажу раніше викуплених надлишків на минулому тижні. Тому великих загроз для національної валюти 10 квітня ми теж не бачимо.

Більшість факторів на цьому чотириденному робочому тижні буде працювати на користь гривні і тільки дії Нацбанку щодо обсягів викупу надлишків валюти і ціна таких скуповувань — будуть практично управляти курсом на торгах.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень:

10-12 квітня (вівторок — четвер). Розмір валютних коливань і тренд по курсу на міжбанку сформують ситуативні курсові інтереси і дії великих гравців. Ключовим буде реакція на це з боку Нацбанку.

Обсяги операцій будуть поступово щодня зростати і складуть $ 390-480 млн при укладанні до 550-650 угод.

13 квітня (п'ятниця) активність на ринку дещо знизиться перед вихідними. Головним гравцем на торгах залишиться Нацбанк, керуючий трендом за курсом за рахунок «незримої» присутності на ринку через Matching шляхом виставлення в разі потреби ціни купівлі / продажу долара на інтервенціях.

На п'ятницю «Мінфін» прогнозує обсяг операцій в межах до $ 400-430 млн при укладанні до 480-580 угод.

Всі чотири робочих дня спекулянти будуть працювати у форматі в «дві сторони», періодично намагаючись розгойдати курс — підлаштовуючись під дії великих операторів ринку.

На готівковому валютному ринку на цьому тижні курс прийому долара будуть намагатися занижувати на побоюваннях подальшого просідання котирувань міжбанку. Курс продажу будуть знижувати менш активно, але висока конкуренція на цьому сегменті ринку змусить власників обмінників з одного боку — орієнтуватися на ситуацію на міжбанку, а з іншого — утримувати спред на середньоринковому рівні.

Спред по долару в обмінниках банків буде не більше 25-30 копійок, а в обмінниках фінкомпаній — до 15-20 копійок. «Мінфін» прогнозує курс готівкового долара в межах коридору 25,85-26,25 гривень.

На міжбанку. Поведінка курсу в ці дні буде повністю залежати від ситуативних інтересів найбільших гравців міжбанку і дій самого НБУ. Нацбанк продовжить скуповувати надлишок валюти на ринку, чим утримає долар від істотного падіння.

Тільки у вівторок на фоні відсутності великих обов'язкових продажів (вони за понеділок і вівторок вийдуть на ринок у середу) — є ймовірність виходу НБУ з невеликими продажами валюти для вирівнювання попиту та пропозиції на міжбанку.

У всі інші дні у Нацбанку буде можливість поповнювати ЗВР, викуповуючи надлишок валюти на торгах як в більш публічних формах інтервенції, так і в тихому «анонімному» форматі через Matching.

Котирування долара на торгах на цьому тижні будуть перебувати в межах коридору в 25,80-26,20 гривень.