Причиною падіння обсягів буде наближення триденних великоденних свят в Україні. Перед довгограючими вихідними (з 7 по 9 квітня) у клієнтів не буде особливих бажань активно скуповуватися валютою, тому що «зависати» з розрахунками та поставками товарів на такий довгий термін бажаючих буде не дуже багато. За нашими прогнозами обсяги операцій складуть до 360-390 млн доларів при укладанні до 500-570 угод.

Але саме фактор зниження попиту на валюту (її сьогодні будуть в основному купувати під репатріацію дивідендів «дочки» іноземних компаній, а також частина імпортерів енергоносіїв, у яких процес поставки цієї продукції має безперервний цикл) — може дуже серйозно зіграти на ринку і вплине на котирування .

Справа в тому, що на фоні низького попиту сьогодні на ринку буде присутний не тільки обов'язковий продаж з зарахованої експортної виручки четверга, а й валюта аграріїв (настає активний сезон весняно-польових робіт і їм потрібна гривня), а також спрацює психологічний фактор .

Понеділок в Україні вихідний, але робочий день в США і Європі. 10 квітня (вівторок) буде зарахована валютна виручка за період 6 і 9 квітня і не пізніше 11-го числа — вона вийде на міжбанк. Це збільшить обсяг пропозиції валюти на фоні низького попиту і у гривні є можливість продовжити зміцнюватися в цей період. Учасники ринку це розуміють і відповідно у покупців немає особливого бажання активно скуповуватися (буде дешевше), а ось продавці будуть психологічно готові поступатися за курсом. Це допоможе гривні тіснити долар як на міжбанку, так і побічно на готівковому ринку, де здача валюти населенням перед Великоднем тільки збільшиться.

Проти гривні буде працювати продовження зростання ліквідності в банківській системі. На ранок п'ятниці коррахунки банків ще виросли майже на 2,7 млрд — до 47,7 млрд гривень.

Кінцевий курс, який ми побачимо до кінця сесії сьогодні буде залежати від двох чинників: поведінки великих гравців-продавців валюти і дій НБУ з викупу надлишку долара на ринку через інтервенції. За нашими прогнозами, якщо пропозиція на міжбанку буде істотно перевищувати попит і курс впаде нижче 25,90 гривень — то Нацбанк знову почне викуп долара через механізм роботи в системі Matching або в більш публічній формі — аукціону.

Як стало відомо під час написання статті — після падіння котирувань до 25,92 гривень — НБУ вже оголосив аукціон з викупу долара з подачею заявок до 10:30 на суму 100 млн.

Ми прогнозуємо на 6 квітня загальний тренд на зміцнення гривні на міжбанку в межах коридору по долару 25,90-26,05 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 25,80-25,95 і продаж 26,02-26,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,90-26,01 гривень та продаж 26,09-26,20 гривень.

Про тенденції на торгах за 5 квітня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним та міжбанківським курсом настрої респондентів щодо перспектив гривні на найближчі дні різко покращилися і виявилися фактично однаковими:

За офіційним та міжбанківським курсами 84% (вчора було 49%) респондентів вважають, що курс буде нижче 26,25 гривень. Тільки 16% ще впевнені в курсі вище 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram