За деякими оцінками, на роботу за кордон виїхало від 1,3 до 2,3 млн українців. З них близько 40% трудиться в Польщі. За іншими даними, за кордоном працює до 6 мільйонів наших співвітчизників.

Віце-міністр закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький недавно навів цифри, згідно з якими в цій країні працює і навчається понад 1 млн українців. У 2017 році вони перерахували на батьківщину з Польщі суму, рівну 3-4% українського ВВП. І це при тому, що Польща — аж ніяк не лідер за показником переказів від заробітчан в Україну. За даними НБУ, найбільші потоки валюти заходили до нас в минулому році з Росії та США. Згідно з остаточними цифрами центробанку, всього обсяг грошових переказів з-за кордону в Україну в 2017 році досяг $ 9,3 млрд. (для порівняння: у 2015 році це було тільки $ 7 млрд., в 2016 — $ 7,5 млрд). 

Читайте також: «Заробітчани» допомогли. НБУ знайшов $6 млрд

Схоже, що в майбутньому ситуація тільки погіршиться. Європейські країни відкрито заявляють, що зацікавлені в притоці дешевої робочої сили з України. Вони будь-якими способами спрощують доступ на свої ринки для наших працівників і готові оформляти легальні трудові візи. Найактивніше діють країни Східної Європи (Польща, Чехія, Угорщина) і Прибалтики (Литва). Наприклад, в Польщі розраховують, що вже в цьому році число наших заробітчан там подвоїться і досягне 2 мільйонів.

«Мінфін» вирішив запитати у читачів, що вони думають про відтік робочих рук з України, і чи є шанси зупинити хвилю мігрантів. 

Олекса Рябуха