Сьогодні вночі почалася друга хвиля торгової війни між США і Китаєм. Першими оголосили список товарів, на які планується встановити 25% мито, американці. Уже вранці, ближче до 10 години по Києву, свою відповідь опублікували китайці.

Такі дії не були анонсовані, що викликає зараз паніку на фондових і товарних ринках.

Ключові факти:

— США планують ввести мита на імпорт побутової техніки, продукції напівпровідників, роботехніки, інноваційного машинобудування і т.д. з Китаю. Оціночний обсяг імпорту 50 млрд дол. (раніше Трамп заявляв про бажання ввести обмеження на 60 млрд дол. імпортних товарів з Китаю)

— Китай анонсував введення мит на агропромислові товари (соя, кукурудза, пшениця, апельсиновий сік і ін.), продукцію американського авіа- і автомобілебудування, оціночною вартістю 50 млрд дол. (раніше Китай заявляв про бажання ввести обмеження на 3 млрд дол. імпортних товарів з США)

— У США є 60 днів на аргументацію, внесення правок і імплементацію нових обмежень

Реакція ринків:

— Китай дав жорстку відповідь США, але чітко дав зрозуміти, що вони готові до переговорів і навіть наполягають на їх проведенні

— Американці хочуть ввести тарифи, в основному, на технологічні товари, в той час як Китай вирішив вдарити по аграрному сектору і машінобудуванню.

— Ф'ючерси на американські індекси знижуються на 2%. Ціни на сою в США падають на 4%, на зернові — на 2%. При цьому падіння активізувалося після відповіді китайців.

— Найгіршими акціями перед відкриттям ринку виглядають: Tencent -5.5%, Boeing -5%, YY Inc -4.2%, AMD -3.9%, Alibaba -3.3% — У виграші зараз золото + 0,8% і акції золотошукачів.

Резюме:

— Друга хвиля торгової війни вдарить найбільше по машинобудуванню і аграріям в США. Також впадуть акції китайських компаній.

— Що стосується технологічного сектора, нові мита торкнуться цей сегмент лише частково. Однак зберігається ймовірність подальшої ескалації в силу загального негативного впливу на світову економіку, а також ризиків підвищення собівартості комплектуючих.

Ми очікуємо, що США підуть на переговори з Китаєм, про що буде анонсовано в найближчий тиждень. Ще вчора був анонсований візит міністра фінансів США Мнучіна в Китай.

Можливо, також в порядку денному буде стояти питання рефінансування величезного держборгу США і це може бути реальною причиною торговельної війни — раніше, з липня 2017 року, Китай перестав нарощувати держборг США.

Написано спільно з Артемом Щербиною, Capital Times