Причин зростання активності кілька, але основна - наближення великодніх свят в Україні. Перед трьома вихідними (з 7 по 9 квітня включно) у клієнтів залишається дуже мало часу для оперативних зовнішньоекономічних розрахунків. Тому що п'ятниця вже буде малопривабливою з точки зору проведення цих угод як через побоювання компаній «зависнути» з розрахунками і товарами на три вихідних , так і з точки зору передвеликоденного затишшя на всіх сегментах українського ринку. Тому всі клієнти будуть прагнути завершити свої розрахунки сьогодні, що і призведе до зростання обсягів операцій.

Крім цього, розклад на міжбанку буде працювати на користь гривні, тому що вихідний понеділок в Україні буде робочим днем ​​в США і Європі. Це означає, що на наступному тижні у вівторок буде зарахований на рахунки експортерів валютний виторг за період п'ятниця-понеділок і не пізніше середи ця валюта вийде на ринок. Це створить чергові перекоси попиту і пропозиції в частині зростання пропозиції валюти. А значить у гривні є шанс зміцнитися в цей період. Такий позитивний для гривні розклад сил на торгах вже прорахували всі учасники ринку і це створює психологічний настрій на падіння долара на міжбанку.

Проти гривні буде працювати зростання ліквідності в банківській системі. На ранок четверга коррахунки банків різко виросли відразу на 4 млрд - до 45 млрд гривень. Це дозволить спекулянтам спробувати розгойдувати курс, хоча швидше за все - вони будуть намагатися зіграти «на пониження». Не варто забувати і про купівлі валюти під репатріацію дивідендів «дочками» іноземних компаній, що також продовжить впливати на міжбанк.

Якщо пропозиція на міжбанку буде істотно перевищувати попит і курс знизиться до 26,00-26,05 гривень, то «Мінфін» впевнений у виходах НБУ з викупом надлишку долара через механізм роботи в системі Matching.

Ми прогнозуємо на 5 квітня загальний тренд на зміцнення гривні на міжбанку в межах коридору по долару 26,05-26,20 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 25,85-26,05 і продаж 26,10-26,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,90-26,00 гривень і продаж 26,08-26,15 гривень.

Про тенденції на торгах за 4 квітня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро і рубля - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним і міжбанківським курсом настрої респондентів щодо перспектив гривні на найближчі дні залишаються приблизно на вчорашньому рівні:

49% (вчора було 53%) респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 26,25 гривень. 51% впевнені в курсі вище 26,26 гривень.

За курсом міжбанку ситуація для гривні стає все кращою. 69% (вчора було 49%) респондентів очікують, що ринковий курс буде нижче 26,25 гривень. 31% припускають його котирування вище позначки в 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram