Долар подешевшав на торгах на 5 копійок при продажу — з 26,20/26,24 до 26,16/26,19 гривень к кінцю сесії, а НБУ довелося виходити з викупом долара в форматі «запиту кращого курсу».

Причини:

У зв'язку з Великоднем у США і Європі — український валютний ринок працював по долару і євро на умовах розрахунків ТОМом. Гривневі перерахування по операціях пройшли другим квітня, а валютні зарахування — відбудуться завтра.

Такий формат не цікавий дуже багатьом клієнтам і вони намагаються перенести свої валютні операції на наступний робочий день. У поєднанні з початком нового звітного періоду (в перший день клієнти зазвичай визначаються зі стратегією на новий місяць і підводять підсумки минулого періоду) — це знижує загальну статистику торгів, але створює передумови для спекулятивних ситуативних коливань курсу на невеликих обсягах операцій.

Охочих купувати валюту в такому форматі було не дуже багато, а ось провести обов'язкові продажі з валютної виручки експортерів, зарахованих п'ятницею — було необхідно. Це й призвело до зростання пропозиції валюти на фоні низького попиту і до ситуативного падіння курсу на 5 копійок.

Валюта просіла б набагато більше, якби НБУ не вийшов з викупом долара через «запит кращого курсу» у першій половині дня і не викупив би основні суми надлишку в межах 26,19 гривень.

Як тільки зайва пропозиція перестала тиснути на ринок — курс на поодиноких операціях спочатку стабілізувався на рівні 26,15/26,19 до 12 годин, а потім побувши недовго у коридорі 26,13/26,16 — знову повернувся к кінцю сесії до позначки 26, 16/26,19 гривень.

Більшість угод за даними ВалКлі пройшло в межах коридору 26,1607-26,1784. НБУ не виходив на торги в більш публічному форматі аукціону, але був помічений з викупом долара через «запити кращого курсу».

Говорити про великі успіхи гривні сьогодні не доводиться, тому що основними причинами того, що відбувається можна назвати ситуативні перекоси попиту та пропозиції, а не більш суттєві зміни в економіці.

Головні події 2 квітня на міжбанку:

1. Курс долара знизився на 5 копійок при продажу — з ранкових 26,20/26,24 до 26,16/19 гривень к кінцю сесії;

2. Нацбанк не виходив на торги в більш публічній формі аукціону, але викуповував долари через «запити кращого курсу»;

3. Зареєстровано 486 угод на суму $321,34 млн по середньозваженому курсу 26,1610.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram