Чим може відгукнутися цей випадок і аудиторам, і українському бізнесу, на своїй сторінці в Facebook написав співзасновник банку Аваль, співвласник холдингу Молочний альянс Олександр Деркач.

Намічається цікава історія. І не тільки для Прайсвотерхаус. Адже подібні аудити робилися не тільки ними, і не тільки в Приваті. Але і в Дельті, і в ВаБанку, і в інших банках-банкрутах.

Таке вже було колись. У 2002 році, після поданих позовів, мідним тазом накрився Артур Андерсен. Аудиторська компанія зі столітньою історією. Її звинуватили у фальсифікації фінансової звітності американського енергетичного концерну Енрон. Після чого велика «п'ятірка» світових аудиторів перетворилася в «четвірку».

До речі. Незалежно від рішення, яке винесе суд, проходити міжнародний аудит в Україні стане складніше. Іноземні аудитори різко перелякаються і посилять свої підходи. У 2005 році ми зіткнулися з цим при продажу банку Аваль. Один з «великих» аудиторів, у якого тоді штаб-квартира була в Москві, робив все, щоб затягнути нам підписання аудиторського висновку. Без всяких на те підстав і виразних пояснень. Той поїхав, той захворів, той у відпустці, а такий папір дайте, а ось ще такий. А давайте через місяць і т.д. Дочавлювати через скандали. Так що якщо ви плануєте продаж свого бізнесу, робіть міжнародний аудит до того, як про це дізнаються на ринку. А не після.