Обсяги валютних торгів знизяться до 280-320 млн доларів при укладанні до 490-540 угод і розрахунках по долару та євро на умовах ТОМ. Але це не завадить при цьому зберегти деяку інтригу по курсовому тренду на 2 квітня.

Головна причина - святкування Великодня в США та Європі. Іноземні банки не працюють і розрахунки в гривні на українському міжбанку будуть проходити сьогодні, а ось поставка валюти - завтрашнім днем.

Це не завжди зручно нашим компаніям, особливо в перший день нового місяця і кварталу - коли багато клієнтів підводять підсумки минулого звітного періоду та визначаються зі своєю стратегією по роботі на новий період.

Все це знизить активність на ринку. Але це аж ніяк не означає, що сьогодні настане валютна «сплячка». Навпаки - нізкооб'емний ринок завжди привертає спекулянтів, які невеликими угодами можуть досить активно розгойдувати курс в потрібну для себе сторону.

Зазвичай єдиним стримуючим їх апетити фактором в такі дні є кінцевий попит на валюту з боку клієнтів.

Не заважає робота міжбанку на умовах ТОМ і готівковим ринку, де в цей момент головним критерієм виставлення котирувань в обмінниках виступає тільки реальний платоспроможний попит та пропозиція, а поведінка курсу на торгах - є тільки додатковим орієнтиром при виставленні котирувань.Всі розуміють, що як тільки міжбанк запрацює в повну силу - тренд на торгах може швидко змінитися.Тому власники обмінників воліють орієнтуватися в такі дні тільки на поточні заявки клієнтів.

В кінцевому підсумку, безліч ситуативних інтересів клієнтів і самих банків (по валютній позиції), а також початок нового звітного періоду на фоні роботи міжбанку на умовах ТОМ - може привести до періодичного зростання курсових коливань при низьких показниках обсягу торгів. При істотних коливаннях та перекосах попиту та пропозиції - для їх вирівнювання на міжбанк буде змушений виходити Нацбанк, як фактично єдиний «універсальний гравець» на торгах в такий день.

«Мінфін» прогнозує на 2 квітня обсяг операцій на торгах у межах 280-320 млн доларів при укладенні до 490-540 угод і зниження котирувань долара за рахунок перекосів попиту і пропозиції.

Долар протягом дня знову подешевшає за рахунок виходу на торги обов'язкових продажів за п'ятницю на фоні низького попиту (умови ТОМ влаштовують небагатьох) і подешевшає до коридора 26,05-26,20 гривень.

Якщо надлишок валюти буде істотним і котирування дойдуть до 26 гривень - НБУ вийде на міжбанк з купівлею долара.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,00-26,15 і продаж 26,24-26,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,00-26,10 гривень та продаж 26,20-26,25 гривень.

Про тенденції на торгах за 30 березня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним і міжбанківським курсом настрої респондентів щодо перспектив гривні на найближчі дні істотно покращилися:

Вже 46% (минулої п'ятниці було 29%) респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 26,25 гривень. 54% впевнені в курсі вище 26,26 гривень.

За курсом міжбанку 56% (в п'ятницю було 31%) респондентів очікують, що ринковий курс буде нижче 26,25 гривень. 44% припускають його котирування вище позначки в 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram