Після зростання валютних котирувань на торгах в період з понеділка по середу, в четвер і п'ятницю гривня не тільки змогла повернути собі всі втрачені раніше позиції, а й навіть трохи потіснити позиції долара нижче рівня початку тижня.

Сталося це не через будь-які позитивні зрушення в економіці країни, а за рахунок настання вихідних Великодня в США і Європі.

Цього року склалися події, які зіграли на користь гривні в ці дні:

З одного боку — католицькі великодні свята призвели до того, що операції по долару та євро для українських клієнтів і банків 30 березня проходили на умовах ТОМ (розрахунки в гривні — цим днем, поставка валюти — в перший робочий день для США і ЄС). Такі умови завжди призводять до перекосів попиту та пропозиції на міжбанку, тому що частина клієнтів переносить свої заявки на наступні повноцінні робочі дні. І це знижує напругу на валютному ринку;

З іншого — в цьому році міжнародні релігійні вихідні збіглися ще й із закінченням місяця і кварталу для українських компаній. Проведення ними угод на умовах ТОМ у п'ятницю призводить до того, що у компаній виникає «незавершеність» валютних розрахунків (гривню відправили / одержали — сьогодні, валютні розрахунки тільки на наступному тижні — тобто вже новим місяцем і кварталом). Таким чином, по бухгалтерії на звітну дату з'являється дебіторсько-кредиторська заборгованость за валютними розрахунками, що дуже не подобається як податкової, так і фіндиректорам самих компаній.

Тому клієнти закривали свої основні валютні розрахунки четвергом і котирування п'ятниці на міжбанку формувалися під впливом абсолютно різноспрямованих курсових завдань компаній і самих банків без якогось загального сформованого тренду.

Міжбанк в перший робочий день наступного тижня може знову розвернутися по курсу, що створює ефект невизначеності для всіх учасників торгів.

Саме тому готівковий ринок продовжував працювати «за своїми курсами» у четвер і п'ятницю та робив тільки незначні поправки на поведінку міжбанку в другій половині тижня. Особливої ​​попиту або пропозиції валюти з боку громадян в цей період не спостерігалося і обмінники працювали тільки в режимі «з обороту» із середнім рівнем спреду. Цією ж тактики власники обмінників дотримуватимуться і на ці вихідні.

Курси валют в суботу та неділю

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 26,05-26,15 гривень, продаж 26,25-26,35 гривень. Точки обміну валюти будуть працювати в режимі «з обороту» з величиною спреду в межах 15-20 копійок.

Котирування євро. На міжнародних ринках у п'ятницю особливих змін не було. Всі відзначають католицький Великдень. Тому, сюрпризів від пари євро / долар навіть з урахуванням нічний для України п'ятничної азіатській сесії — ніхто не очікує. Фінансисти виставлять досить низький рівень спреда по євро на цей період і будуть працювати «з обороту».

На 17:00 за Києвом 30 березня крос-курс пари євро / долар знаходився біля рівня 1,2326 долара за євро. При прогнозованому «Мінфіном» на ці вихідні курсі готівкового долара щодо гривні (прийом 26,05-26,15 гривень, продаж 26,25-26,35 гривень), обмінники виставлять такі котирування готівкового євро: прийом 32,109-32,232 гривень і продаж 32,356 — 32,48 гривень.Розраховані «Мінфіном» курси можуть бути ще скориговані в межах плюс-минус до 7-12 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань конкретних пунктів обміну валюти.

Котирування по російському рублю. При непрацюючих міжнародних майданчиках в США і ЄС — особливих сюрпризів по рублю в ці суботу та неділю також не передбачається. Це дозволить власникам обмінників працювати в режимі «з обороту» без особливих побоювань влетіти на валютних ризиках.

Котирування на вихідні будуть наступними: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,454-0,457 гривень та продаж 0,458 -0,460 гривень.

Розраховані «Мінфіном» готівкові курси можуть ще мати відхилення (до плюс-минус 0,003-0,006 гривень на рублі) — в залежності від завдань, що стоять перед тими чи іншими точками обміну валюти.