Висока ефективність даних чіпів змусить власників «ферм» позбавлятися від відеокарт GeForce і Radeon, а також криптовалютних прискорювачів на основі графічних ядер NVIDIA і AMD.

Такий висновок напрошується з ознайомленням з матеріалом ресурсу CNBC, побудованого навколо листа клієнтам аналітика Susquehanna Крістофера Роланда, повідомляє 3DNews.

Минулого тижня фахівці Susquehanna здійснили поїздку в Азію, щоб глибше вивчити перспективи появи ASIC для Ethereum вже в найближчому майбутньому.

Як вдалося з'ясувати групі аналітиків в ході відрядження, відповідне рішення за авторством Bitmain — виробника 70-80% ASIC для видобутку Bitcoin — вже розроблено.

Поставки перших партій мікросхем замовникам заплановані на другий квартал. Слідом за Bitmain, за словами Крістофера Роланда, свої спеціалізовані чіпи для майнінгу Ethereum випустять як мінімум три інших розробника.

У Susquehanna поки не готові назвати точні цифри, що відображають перевагу ASIC Bitmain над NVIDIA GeForce і AMD Radeon, але, схоже, що покупка відеокарт для видобутку Ethereum незабаром втратить будь-який сенс.

У той же час повної відмови від GPU для майнінгу не передбачається з огляду на існування криптовалют, які успішно видобуваються на графічних адаптерах в домашніх умовах.

У будь-якому випадку, американські аналітики впевнені в значному зниженні обсягів продажів карт Radeon і GeForce здобувачам криптовалют. За оцінкою Susquehanna, реалізація GPU для обчислення віртуальних монет Ethereum сьогодні приносить AMD приблизно 20% виручки, а NVIDIA — 10%.

Відповідно, після виникнення грізної конкуренції графічним адаптерам з боку ASIC найбільше впаде попит на Radeon, і все це на тлі значного відставання AMD від NVIDIA в сегменті ігрових прискорювачів класу high-end.

На думку Роланда, курс акцій AMD в доступному для огляду майбутньому знизиться до $7,50 за одиницю, досягнувши мінімуму з листопада 2016 року, в той час як акції NVIDIA просядуть до $200. Запас міцності NVIDIA в цілому вище за рахунок геймерських переваг.