Американські та європейські банки фактично не працюють і всі операції в доларі і євро будуть проходити на нашому міжбанку на умовах  розрахунки в гривні сьогодні - поставка валюти в перший робочий день після сьогоднішньої дати.

Це не зовсім цікаво українським компаніям і тому більшість з них свої основні операції провели у четвер. Єдине, що змушує клієнтів банків виходити сьогодні на валютний ринок - це завершення місяця і кварталу, а також необхідність проведення обов'язкових продажів.

Переважна більшість компаній 30 березня буде вже просто коригувати свої операції по місяцю. Це збільшить кількість угод на фоні низьких обсягів операцій.  Суми корекцій у клієнтів зазвичай в такій ситуації невеликі і при низькому попиті пропозиція буде його перевищувати за рахунок обов'язкових продажів.

Але це не означає, що ринок буде зовсім сплячим. Справа в тому, що саме на малооб'ємному ринку настає повне роздолля для спекулянтів. Вони можуть на малих сумах ситуативно «розгойдувати» курс в потрібну їм сторону. Тому курсові коливання протягом дня можуть періодично посилюватися. Крім цього, будуть активні і самі банки, яким також треба закривати місяць і квартал, що призводеде до зростання операцій по валютній позиції самих фінустанов.

Не варто забувати і про те, що 30 березня в цьому році -  останній день розрахунків з відшкодування ПДВ у Держказначейства за місяць. А тому великі клієнти можуть отримати чималі гривневі надходження, частина яких піде на валютний ринок найближчим часом. Навіть з урахуванням «скорочених» можливостей сьогоднішнього міжбанку.

Таким чином, безліч ситуативних інтересів клієнтів і самих банків перед закінченням місяця та кварталу на фоні роботи міжбанку на умовах ТОМ - може привести до збільшення курсових коливань при загальних низьких обсягах операцій. При особливо сильних ситуативних перекосах попиту та пропозиції - на ринок може вийти НБУ для їх вирівнювання.

«Мінфін» прогнозує на 30 березня обсяг операцій на торгах у межах 260-290 млн доларів при укладенні до 430-480 угод.  А також  ймовірне зниження котирувань долара за рахунок перекосів попиту і пропозиції та необхідності обов'язкових продажів у частині експортерів при низькому попиті через поставки на ТОМі.

Долар протягом дня просяде та буде перебувати у коридорі 26,25-26,40 гривень.

У разі істотного надлишку валюти НБУ цілком може викупити його через «запит кращого курсу», якщо доллар просяде нижче 26,30 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,10-26,35 і продаж 26,40-26,70 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,15-26,20 гривень та продаж 26,35-26,40 гривень.

Про тенденції на торгах за 29 березня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро та рубля - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним і міжбанківським курсом настрої респондентів щодо перспектив гривні на найближчі дні залишаються досить песимістичними і знову майже однакові в процентному співвідношенні:

29% (вчора було 39%) респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 26,25 гривень. 71% впевнені в курсі вище 26,26 гривень.

За курсом міжбанку майже те ж саме. 31% (в середу було 40%) респондентів очікують, що ринковий курс буде нижче 26,25 гривень. 69% припускають його котирування вище позначки в 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram