Ось головні чинники, які впливатимуть сьогодні на валютний ринок:

1) Як і раніше основним буде календарний фактор і наступ Великодня в країнах ЄС та США.

Наближення звітної дати змусить клієнтів сьогодні активізувати свої валютні розрахунки, тому що четвер фактично останній в цьому місяці і кварталі повноцінний робочий день в США і Європі. Завтра і в понеділок розрахунки в євро і доларах будуть проходити на умовах ТОМ, що створить масу незручностей для українських компаній. Більшість фінансових директорів і головних бухгалтерів не будуть у захваті, якщо на звітну дату в балансі підприємства у них буде «зависати» дебіторсько-кредиторська заборгованость за валютними операціями, яка виникає при розрахунках ТОМом.

При здійсненні валютних розрахунків в п'ятницю у них початок цих операцій відбудеться в цьому звітному періоді (30 березня - поставка гривні), а ось отримання валюти на рахунки компаній — вже наступного місяця та кварталу (через вихідні це буде не раніше 2 квітня). Це мало кого влаштовує і саме тому основна частина клієнтських операцій по валюті пройде сьогодні, що збільшить статистику торгів;

2)Продовження зарахування Держказначейством великих сум відшкодувань ПДВ і стан ліквідності в банківській системі.

Фактично сьогодні і завтра держава повинна остаточно розрахуватися з бізнесом з відшкодування ПДВ в березні (за нашими розрахунками на ранок середи така сума становила ще не меньш 2 млрд гривень). Вихід цих коштів на ринок знову почне тиснути на курс. Коррахунки банків на ранок четверга продовжують перебувати в межах 49,8 млрд гривень, що дозволяє спекулянтам працювати «в дві сторони», а періодично на дефіциті валюти — і підігравати в сторону зростання котирувань;

Крім цього, один з великих гравців продавців валюти — ПУМБ — з учорашнього дня активно її скуповував, замість звичайних з його боку продажів, що теж створювало психологічні та фінансові передумови на користь зростання котирувань.

«Мінфін» прогнозує на 29 березня обсяг операцій на торгах у межах не меньш 410 млн доларів при укладанні до 620 угод та зростання котирувань на міжбанку як за рахунок наближення кінця місяця, так і за рахунок ситуативної скупки валюти великими гравцями.  Долар протягом дня виросте і буде перебувати в коридорі 26,50-26,65 гривень.

НБУ цілком можливо доведеться гасити брак валюти за рахунок інтервенцій у вигляді «запиту кращого курсу» з продажу долара, якщо котирування перевищать поріг в 26,60 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,10-26,41 і продаж 26,40-26,70 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,20-26,35 гривень та продаж 26,39-26,55 гривень.

Про тенденції на торгах за 28 березня можна прочитати тут, а графік котирувань  долара, євро і рубляподивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним і міжбанківським курсом настрої респондентів щодо перспектив гривні на найближчі дні стали гірше і майже однакові:

39% (вчора було 71%) респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 26,25 гривень. 61% впевнені у курсі вище 26,26 гривень.

За курсом міжбанку майже той же прогноз. 40% (в середу було 68%) респондентів очікують, що ринковий курс буде нижче 26,25 гривень. 60% припускають його котирування вище позначки в 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram