Причин декілька, ось основні:

1) Календарний фактор і вихідна п'ятниця в США. Наближення кінця місяця і кварталу змусить клієнтів активізувати свої розрахунки в гривні і валюті перед звітною датою.

З огляду на, що 30 березня в США вихідний — Страсна п'ятниця і розрахунки по долару будуть проходити тільки ТОМом — у компаній залишається всього фактично два дні (сьогодня і завтра) на проведення основних операцій в доларі.

Клієнтам доведеться поспішати завершити свої валютні операції не пізніше цього четверга, тому що умови ТОМ (розрахунки в гривні сьогодні, поставка валюти — наступним робочим днем) малопривабливі для них.Особливо якщо початок цих операцій відбудеться в цьому звітному періоді (30 березня -розрахунки в гривні ), а ось отримання валюти на рахунки компаній — вже наступного (через вихідні це буде вже тільки 2 квітня);

2) Продовження періоду перерахувань великих сум відшкодувань ПДВ і стан ліквідності в банківській системі. Поки після п'ятничного заходу відшкодувань ПДВ на 2,7 млрд гривень на рахунки експортерів більше великих надходжень не відбувалося, а до кінця місяця залишилося вже не так багато часу. Тому ймовірність великих вливань з боку Держказначейства зберігається і як тільки це станеться — воно почне тиснути на курс і працювати проти гривні.

Коррахунку банків на ранок середи складають 49,8 млрд гривень, чого цілком достатньо для проведення банками всіх своїх операцій, а спекулянти можуть спокійно продовжувати працювати «у дві сторони»;

3) Розрахунки по розміщених вчора Міністерством фінансів ОВДП. Результати аукціону дуже непогані — продано гривневих ОВДП на 2,7 млрд гривень і валютних на 669,4 млн доларів. Сьогодні за ці покупки будуть розраховуватися як нерезиденти, так і самі банки. Для цього вони будуть частково продавати валюту, що збільшить її пропозицію на міжбанку.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні обсяг операцій на торгах в межах 340-410 млн доларів при укладенні 510- 620 угод і коридор по курсу протягом дня 26,30-26,45 гривень із зростанням котирувань протягом дня.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,00-26,21 і продаж 26,30-26,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,10-26,15 гривень та продаж 26,25-26,30 гривень.

Про тенденції на торгах за 27 березня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним і міжбанківським курсом настрої респондентів щодо перспектив гривні на найближчі дні знову змінилися. На цей раз — на користь зміцнення гривні.

Вже 71% (вчора було 50%) респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 26,25 гривень. 29% поки впевнені в курсі вище 26,26 гривень.

На міжбанку теж оптимізму по гривні додалося. 68% (у вівторок таких було тільки 54%) респондентів очікують, що ринковий курс буде нижче 26,25 гривень. 32% припускають його котирування вище позначки в 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram