Про це заявив Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, коментуючи розпочатий процес капіталізації основних гравців банківського сектора країни.

Нещодавно, зокрема, план капіталізації затвердив КБ «Форвард Банк». Збільшення статутного фонду відбудеться в два етапи. На першому, який планується завершити до 01.06.2018 року, статутний капітал буде збільшено на 488 млн грн шляхом додаткової емісії акцій. Другий етап банк планують завершити до 01.08.2018 року — на 175 млн грн. В результаті зазначених заходів нормативи капіталу Форвард Банку повинні прийти до тих нормативних значень, які встановлює для банків НБУ.

«У банків накопичилось дуже багато проблемних кредитів. І для того, щоб нормативи банки не порушували і могли спокійно працювати, вони змушені підвищувати розміри статутних фондів. Інакше банк може просто закритися», — говорить Охріменко.

Експерт констатує, що зараз з'явилася надія, що нове керівництво НБУ наведе в банківському секторі порядок.

«Для відновлення кредитування новому керівництву НБУ необхідно негайно змінювати нормативні документи, приводити їх у відповідність з економікою України. НАБУ розробило цілий пакет змін до нормативних документів, що регулюють діяльність банків. Упевнений, що Смолій запустить процес, внесе зміни і це дійсно розблокує процес кредитування в Україні. Зараз банку простіше взагалі не видавати кредити. Тому що видача будь-якого кредиту, після так званих раніше проведених «реформ», є сумнівною. В результаті, банку не потрібен головний біль, та якщо навіть кредит справно обслуговується клієнтом, будь-якого банку перевіряючі можуть виписати штраф», — зазначає Олександр Охрименко.

Він зазначив також, що процес капіталізації операторів ринку фінансово-банківських послуг, в першу чергу, підвищить стійкість фінустанов і рейтинги довіри з боку клієнтів.

«Якщо говорити зокрема про Форвард банк — сама по собі капіталізація безумовно влине на стабільність активів банку, тому що капітал банку виріс і норматив банківський поліпшиться», — резюмував Президент Українського аналітичного центру.

Форвард банк — український комерційний банк, основний фокус діяльності якого спрямовано на обслуговування приватних клієнтів. Фінустанова входить в групу банків з іноземним капіталом, відповідно до класифікації НБУ, є членом Фонду гарантування вкладів України. За даними дослідження фінансового клубу (грудень 2017 рік), Форвард банк займає 24 позицію рейтингу «50 передових банків України». Кредитний портфель станом на 1 березня 2018 рік становить 1 686 481 тис. грн. Вклади фізичних осіб — 1 466 330 тис. грн.