Рішення про закриття банку прийнято в зв'язку з постійним порушенням кредитною організацією правил по боротьбі з відмиванням грошей, говориться в прес-релізі Банку Естонії.

За словами віце-президента центробанку, члена ради Фінансової інспекції Мадіса Мюллера, наведеними в повідомленні, закриття Versobank матиме невеликий вплив  на економіку Естонії, пише «Інтерфакс-Україна».

«Банківська система Естонії в цілому є стабільною і сильною. Закриття Versobank показує, що нагляд в естонських банках працює, а естонська держава не терпить порушень правил по боротьбі з відмиванням грошей», — сказав Мюллер.

Versobank займався переважно обслуговуванням клієнтів за межами Естонії. Станом на кінець 2017 року абоненти зберігали в Versobank близько 253 млн євро, що становить 1,5% обсягу депозитів в діючих в Естонії банках. 87% всіх депозитів в Versobank доводиться на нерезидентів.

«Анулюванню ліцензії Versobank передували проведені Фінансової інспекцією з 2015 року чотири перевірки в банку і складання приписів для усунення недоліків. Закриття Versobank — це меседж, що відмиванню грошей не місце в естонських банках», — додав Мюллер.

Рада Гарантійного фонду Естонії вирішив компенсувати депозити клієнтів Versobank в розмірі до 100 тис. євро. Виплати будуть забезпечувати Swedbank і SEB Pank, вони почнуться 5 квітня.

Виплати по депозитах понад 100 тис. євро будуть проводитися в рамках судового провадження у ліквідації Versobank.

Рішення про примусову ліквідацію Versobank повинен буде прийняти Харьюский повітовий суд, який також призначить осіб, відповідальних за процедуру ліквідації і задоволення вимог кредиторів.

Versobank був заснований в 1999 році, контрольним пакетом його акцій володів кіпрський офшор Cyprus Popular Bank Public Co Ltd (колишня назва Marfin Popular Bank Ltd). У 2012 році 85% акцій Versobank AS купила українська компанія «Укрсільхозпром», що входить в холдинг «Алеф».

Versobank AS — заснована в 1999 році кредитна установа, яка діє в Естонії і на міжнародних фінансових ринках. За попередніми і неаудованими даними, за підсумками 2017 року обсяг активів банку виріс до 294 млн євро, а чистий прибуток дорівнював 300 тис.євро.

Статутний капітал Versobank — 14 млн євро.