Але можливі й сюрпризи, які можуть піднести як сам НБУ, так і Держказначейство.

Як ми і припускали — вчорашній ринок продовжив тенденції початку тижня і курс знову незначно просів. Це психологічно буде працювати на нацвалюту. Якщо додати до цього продовження періоду податкових розрахунків, скорочення різниці між готівковим і міжбанківським валютними курсами і поступове зниження ліквідності в банківській системі (на ранок четверга коррахунки впали до 54,4 млрд гривень) — у гривні є всі підстави зміцнитися.

«Проблеми» для неї можуть створити три чинники:

1) наближення основних виплат по відшкодуванню ПДВ (залежить від Держказначейства);

2) можливі активні викупи надлишку валюти Нацбанком через інтервенції (регулятор може таким чином утримати долар від падіння і фактично нівелювати будь-який обсяг пропозиції як «універсальний» покупець);

3) вихід з купівлею валюти великих імпортерів-нафтотрейдерів, які побоюються подальшого зростання цін на енергоносії на фоні останньої статистики запасів нафти в США і корекцій всіх фінансових і сировинних ринків у відповідь на підвищення ФРС ставки на 0,25%).

У такій ситуації при загальному настрою валютного ринку на зміцнення гривні спекулянти будуть і далі працювати в форматі «в дві сторони». Але у разі виходу на ринок великих сум з відшкодування ПДВ або появи додаткового попиту з боку імпортерів енергоносіїв — вони із задоволенням спробують «покачати» курс.

«Мінфін» очікує в четвер деяке зниження обсягів операцій на валютному ринку (продажі нерезидентами валюти під розрахунки за ОВДП за проведеними раніше розміщеннями Міністерства фінансів -закінчилися) .

Обсяг операцій складе до 380-390 млн доларів при укладенні до 490-530 угод з продовженням тренду на зміцнення гривні.

Можливий вихід Нацбанку з викупом надлишку валюти на торгах у формі «запиту кращого курсу». Котирування долара будуть перебувати в межах 26,20-26,30 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,04-26,30 і продаж 26,28-26,65 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,20-26,30 гривень та продаж 26,33-26,40 гривень.

Про тенденції на торгах за 21 березня можна прочитати тут, а графік котирувань  долара, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним і міжбанківським курсом настрої респондентів сильно не змінилися щодо перспектив гривні на найближчі дні за курсом НБУ, але стали більш обережними за ринковим.

73% (вчора було 76%) респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 26,25 гривень, 27% поки що впевнені в його закріпленні вище 26,26 гривень.

На міжбанку 66% респондентів (у середу було 74%) впевнені, що ринковий курс повернеться до рівня нижче 26,25 гривень. 34% припускають його котирування вище позначки в 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram