Про це повідомив директор Департаменту моніторингу доходів та обліково-звітних систем Микола Чмерук під час засідання Громадської ради при ДФС.

Він зазначив, що запропонований ДФС підхід до побудови нової системи блокування податкових накладних значно відрізняється від тієї моделі, яка працювала минулого року.

Так, раніше податкова накладна проходила два етапи, перший з яких був «відсікаючий», коли ПН відповідала критеріям та реєструвалася. Якщо накладна не проходила цей етап, вона перевірялась на «пересорт» (проведення сумнівних операцій, за результатами яких може бути сформований фіктивний податковий кредит).

Нова система аналізу ПН/РК має чотири етапи:

– відсікаючий;

– контроль наявності ознак ризиковості платника податку;

– моніторинг відповідності показникам, яким визначається позитивна податкова історія платника;

– перевірка ризиковості здійснення операцій, тобто контроль наявного «пересорту».

«Ми вважаємо, що ця конструкція буде суттєво зменшувати кількість податкових накладних, які будуть зупинятися. Вже проведені попередні розрахунки та тестування роботи даної системи, які підтвердили, що кількість податкових накладних, які були зупинені у минулому році, при застосуванні критеріїв нової системи зменшиться в десятки разів», - підкреслив Чмерук.

Так, до «відсікаючих» ознак, за якими податкова накладна не буде проходити перевірку на критерії ризиковості платника чи ризиковості операцій, віднесені:

- операції з постачання товарів (послуг) кінцевому споживачу та/або які звільнені від оподаткування;

- обсяг постачання менше 500 тис.грн. та якщо керівник є директором менше ніж у 3-х платників ПДВ;

- податкове навантаження більше 3%.

«Після цього податкова накладна перевіряється, чи виписана вона платником податків, який визначений як ризиковий. Критерії ризикового платника податків ми намагалися виписати так, щоб вони однозначно вказували на платника, який займається «пересортом». Власне, це – платник податків, зареєстрований на викрадені, втрачені документи, зареєстровані на підставних осіб тощо», - зазначив  Чмерук.

ДФС показала нову систему блокування податкових накладних from MinfinDocs