Регулятор представив нову методику підрахунку приватних грошових переказів трудових мігрантів в Україну на підставі дзеркальної статистики. Так, раніше НБУ враховував тільки дані Міжнародної організації з міграції та статистику міжнародних платіжних систем.

Тепер до цих двох джерел інформації додалися дані Центрального банку Польщі та РФ, а також дослідження українського Держстату.

Через це сума грошових переказів значно зросла. Так, після перерахунків, виявилося, що попередні дані занижувалися в середньому на $2 млрд на рік. Всього за період з 2015 по 2017 рік, сума «недоліку» склала $5,9 млрд

Год Сума грошових переказів за старою методикою, млрд $ Сума грошових переказів за новою методикою, млрд $
2015 5,2 7,0
2016 5,4 7,5
2017 7,3 9,3

У 2017 році майже половину перекладів трудові мігранти відправляли неофіційними каналами.

«Найпопулярніші неофіційні канали переказів: особисте перевезення готівки, передача через друзів та родичів, також дуже популярний канал передачі через водіїв автотранспорту. Особливо він поширений в Польщі », — розповіла начальник управління статистики зовнішнього сектора НБУ Наталія Чепурнова

Також НБУ констатував, що головною країною, куди направляються українські трудові мігранти, за останні роки стала Польща. Хоча раніше, цей «титул» носила Росія.