Про це заявила екс-голова Національного банку Валерія Гонтарєва під час звіту у Верховній Раді.

За словами Гонтаревої, на 10 травня минулого року показник у платоспроможних банках становив 15,2 млрд грн, з яких 14,4 млрд грн припадало на ПриватБанк та півмільярда – на державний Укргазбанк. Загальна заборгованість неплатоспроможних банків перед Нацбанком на той момент становила 45,2 мільярда гривень. Решта – понад 50 млрд грн – вже погашена.

«Погляньмо детальніше на ці непогашені 45,2 мільярда гривень. Наша країна повинна знати своїх так званих „героїв“ в обличчя, тому наведу вам перелік неплатоспроможних банків − найбільших боржників за кредитами рефінансування та імена їх екс-власників, тому що це дуже відомі в нашій країні олігархи та бізнесмени», — заявила вона.

Читайте також: Рада звільнила Гонтареву з посади голови НБУ

За її словами, безумовний лідер – це Олег Бахматюк – за кредитами своїх двох банків – «Фінансової ініціативи» та «ВАБанк» − понад 10,2 мільярдів гривень;

— Банк «Надра». Дмитро Фірташ винен Національному банку за його кредитами 9,8 мільярда гривень;

— Микола Лагун винен за кредитами «Дельта банку» 8 мільярдів гривень;

— Костянтин Жеваго та його банк «Фінанси і кредит» винен Національному банку 6.3 мільярда гривень;

— Леонід Клімов, який досі є народним депутатом і навіть входить до Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності, – 3,4 мільярда гривень за кредитами «Імекс-банку».

Усі інші − 7,5 мільярдів гривень.