Ажіотаж по скупці валюти наростає і за рахунок цього - зростання курсу долара продовжиться.

Ось основні фактори, що впливають на подорожчання валюти:

1) Вихід на ринок відкладеного раніше попиту на валюту з боку великих імпортерів. Дочекавшись «дна» по курсу і спостерігаючи розворот ринку з початку цього тижня — вони все активніше скуповують валюту на побоюваннях її подальшого зростання. У експортерів ситуація зворотна — вони почали притримувати свої продажі, відверто граючи «на підвищення» і продаючись тільки на максимальних рівнях курсу на торгах. Ця тактика себе виправдовує і вони продовжать її сьогодні активно використовувати;

2) Збільшення розриву між готівковим і безготівковим курсами валюти активізує спекулятивні переливи з одного ринку на інший, що в кінцевому підсумку «розігріває ринок» на всіх сегментах. Крім цього, фіксуючи зростання курсу в обмінниках наші громадяни починають менше здавати валюти (за логікою — завтра може бути вигідніше її продати) і більше скуповувати (на побоюваннях подальшого зростання котирувань). Більшість обмінників сьогодні працюватиме у форматі «з обороту», але з оглядкою на ситуацію на міжбанку. Ми не виключаємо сьогодні неодноразової зміни котирувань готівкової валюти в обмінниках в бік їх подальшого зростання;

3) Ліквідність у банківській системі залишається на високому рівні — на ранок четверга коррахунки банків продовжують перебувати на позначці 49,8 млрд гривень, що знову дає можливість спекулянтам працювати як в форматі «в дві сторони», так і підлаштовуючись під дії великих гравців - розгойдувати ринок ;

Як і раніше підтримати гривню в цій ситуації можуть два чинники: можливі виходи НБУ з інтервенціями з продажу долара при значному зростанні курсу і майбутні дні бюджетних проплат, коли клієнтам знадобиться гривня для розрахунків по податках і вони активніше продаватимуть валюту і менше її купуватимуть.

«Мінфін» очікує 15 березня обсяг операцій на валютному ринку в межах до 380 млн доларів при укладенні до 500- 520 угод з продовженням подорожчання валюти. Курс долара на торгах піде вище 26,20 гривень і котирування будуть перебувати в межах 26,17-26,30 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 25,90-26,32 і продаж 26,45-26,75 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,20-26,40 гривень та продаж 26,55-26,80 гривень.

Про тенденції на торгах за 14 березня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним і міжбанківським курсом настрої респондентів різко погіршилися щодо перспектив гривні на найближчий час.

Тільки 29% респондентів (вчора було 75%) вважають, що курс Нацбанку буде нижче 26,00 гривень, 71% вже не виключають його швидке повернення до рівня значно вище 26,01 гривні.

Вже тільки 30% респондентів (вчора таких було 69%) впевнені, що ринковий курс міжбанку буде нижче 26,00 гривень і 70% впевнені в продовженні зростання курсу долара значно вище позначки в 26,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram