Однак погодженню угоди з боку Національного банку України (НБУ) може перешкодити той факт, що головний акціонер Паритету Віктор Шейман є під жорсткими санкціями США та Європи, повідомляє російське видання Коммерсант.

Також виданню повідомили в НБУ, що український бізнесмен Валерій Хорошковський, який також претендував на придбання Сбербанку в Україні, не подав регулятору документи для узгодження угоди.

У результаті єдиним реальним претендентом на купівлю українського Сбербанку став невеликий білоруський держбанк — Паритетбанк.

«21 грудня 2017 року НБУ офіційно отримав необхідний пакет документів від управління справами президента Республіки Білорусь для придбання українського Сбербанку через Паритетбанк», — уточнили в НБУ, зазначивши, що інших заявок наразі немає.

При цьому, Шейман перебуває під жорсткими санкціями США і ЄС у зв'язку зі справами про зникнення двох опозиційних політиків, бізнесмена та журналіста у 1999 і 2000 роках.

Офіційно в НБУ виданню повідомили, що «виносять рішення на підставі аналізу всього пакета документів у відведений термін і не коментують вплив окремих фактів на ймовірність узгодження».

Глава Паритетбанку Сергій Бєлов на питання про вплив санкцій проти Шеймана на узгодження операції з придбання українського Ощадбанку заявив: «Ми не отримували ніяких запитів від НБУ щодо нашої заявки і, отже, коментувати поки нічого».