Про це повідомляє Фонд гарантування.

«Однотипність оформлених договорів, подібність неліквідного забезпечення, а також неповернення грошових коштів у передбачені договорами строки дають формальні підстави вбачати у вчинених схемних діях ознаки кримінального правопорушення – шахрайства з фінансовими ресурсами, результатом якого стало нанесення значної матеріальної шкоди банку», — йдеться у повідомленні.

Аналіз здійснених фінансових операцій Банку «Демарк», проведений уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у рамках ліквідації, встановив, що протягом 2008-2014 років банком було укладено ряд кредитних угод, за якими оформлення кредитних справ носить формалізований та однотипний характер.

За цією «схемою» 37 позичальниками-юридичними особами було укладено із Банком «Демарк» 43 кредитні угоди.

Майже кожен другий договір – укладений у 2013 році. Спільними рисами усіх угод, окрім оформленого неліквідного забезпечення (у заставу за кредитами передано майнові права, зокрема – права вимоги за поточними договорами позичальників з купівлі-продажу цінних паперів), є і самі суми кредитів – кожним позичальником отримано майже однакові суми у межах 36,5-38 млн грн.

Термін дії більшості вищезазначених кредитних договорів сплинув, утім у передбачені договорами строки грошові кошти не були повернуті банку. На адресу усіх позичальників були направлені листи з вимогою негайного погашення заборгованості.

Більшість вимог залишились без відповіді, інші – повернулись із відміткою «не знаходиться за зазначеною адресою».

Загалом у ході ліквідації банку подано 46 заяв про вчинення кримінальних правопорушень на загальну суму 1 809,8 млн грн.

Станом на початок лютого 2018 року вкладниками Банк «Демарк» отримано 992,7 млн грн.

Загальна сума акцептованих кредиторських вимог – 1 165,8 млн грн. На сьогодні задоволено 8,5% кредиторських вимог 3-ї черги.

Нагадаємо, тимчасову адміністрацію в Банк «Демарк» було запроваджено з 29 вересня 2014 року на підставі постанови Правління Національного банку України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.