Причин кілька. Ось основні:

1) Не всі нерезиденти вчора встигли продати весь обсяг валюти під розміщення Міністерством фінансів ОВДП і їм треба оперативно дозакрити гривневі розриви за розрахунками за цінні папери;

2) Експортери, які спостерігають вже багато днів падіння курсу — все активніше скидають не тільки суми обов'язкових продажів, але і те, що у них залишається. Це збільшує пропозицію на міжбанку. А в поєднанні з майбутніми четирехденними вихідними (в тому числі 8 і 9 березня -робочі дні в ЄС і США) вони побоюються подальшого падіння котирувань за рахунок одномоментного виходу на ринок наступного тижня фактично обсягів обов'язкових продажів за кілька днів відразу;

3) Активна здача населенням валюти перед 8 березня практично створює додаткові передумови до зміцнення гривні і дозволяє банкам і фінкомпаніям грати «на пониження».

Клієнти будуть змушені оперативно закривати свої валютні контракти як за рахунок реакції на чотириденні вихідні, так і за рахунок укороченої передсвяткової сесії на міжбанку.

На користь гривні працює і збереження низької ліквідності в банківській системі -на ранок середи коррахунку банків знаходяться на рівні 42,5 млрд гривень, що продовжує знову тримати спекулянтів на голодному гривневому пайку і змушує працювати тільки в «в дві сторони» і «на пониження» .

«Мінфін» очікує 7 березня зниження обсягу операцій на валютному ринку — до 330 млн доларів при укладенні до 520 угод з продовженням істотного падіння котирувань на міжбанку в межах коридору 26,00-26,15 гривень. Нацбанк продовжить викуп надлишку долара на міжбанку.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,10-26,25 і продаж 26,30-26,55 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,25-26,33 гривень і продаж 26,38-26,55 гривень.

Про тенденції на торгах за 6 березня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом і міжбанківським курсом настрої респондентів продовжують поліпшуватися щодо перспектив гривні на найближчий час.

64% респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 26,50 гривень, 36% не виключають його повернення до рівня понад 26,51 гривень.

68% респондентів впевнені, що ринковий курс міжбанку буде нижче 26,50 гривень. 32% впевнені в його швидкому поверненні до рівня вище 26,51 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram