Регулятор виділяє 8 ознак, за якими та чи інша операція фінустанов може бути віднесена до ризикових. Це, зокрема, транзакції, які не мають економічного сенсу; операції, які з високою часткою ймовірності можуть бути пов'язані з ухилянням від оподаткування, легалізацією злочинних доходів; надання в НБУ недостовірних документів і звітності та ін.

У департаменті фінмоніторингу також підготували інформацію про найпоширеніші схеми «відмивання» грошей, які зараз є на ринку. Для наочності їх представили у вигляді інфографіки. Регулятор також дав банкірам ряд рекомендацій — як потрібно діяти, якщо транзакція виглядає підозріло.

Досить поширені махінації, для проведення яких використовуються технології — електронні гаманці, телефонні і банківські карти і т.д.

Центральна ланка більшості схем — різні види операцій фізосіб. Фінансисти повинні ставитися до них особливо пильно. «Найчастіше маємо справу з юридичними особами, які в своїх схемах використовують послуги пересічних громадян. Серед останніх є й службовці, і студенти, і пенсіонери, і навіть «борці за чистоту природи», — зазначав директор департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігор Береза. 

Ще у вересні минулого року НБУ прийняв постанову №42, і зобов'язав банки вимагати документальне підтвердження джерел походження коштів при проведенні будь-яких сумнівних операцій.