Ось основні причини:

1) Завтра відбудеться нове розміщення ОВДП Міністерством фінансів і після рішення Нацбанку про підвищення облікової ставки до 17% багато нерезидентів готові купувати ці папери, сподіваючись як на високу прибутковість цих паперів, так і на курсовий виграш за рахунок зміцнення гривні. Це призведе до продажу ними валюти для оплати майбутніх покупок і збільшить обсяги пропозиції валюти на міжбанку;

2) Скорочення ліквідності в банківській системі. На ранок понеділка коррахунки фінустанов впали до 41,2 млрд гривень, що звужує можливості спекулянтів в частині розгойдування ринку, змушуючи їх підлаштовуючись під дії великих гравців - грати або тільки в форматі «в дві сторони», або «на пониження»;

3) Активізуються і самі клієнти, у яких на цьому тижні всього три робочих дні (з понеділка по середу) і вони будуть змушені «поспішати» з закриттям своїх валютних розрахунків.

«Мінфін» очікує на 5 березня зростання обсягу операцій на валютному ринку - до 440 млн доларів при укладенні до 620 угод. Курс продовжить падати на міжбанку і на сьогодні ми прогнозуємо коридор по долару в межах 26,47-26,60 гривень.

Дещо підтримає долар початок періоду репатріації дивідендів у «дочок» іноземних компаній, але сьогодні ці обсяги скупки валюти не зможуть «перебити» загальну тенденцію щодо зміцнення гривні.

Ми очікуємо нових виходів Нацбанку з викупом надлишків долара на ринку в режимі «запиту кращого курсу» або через аукціон, що не дасть просісти долара нижче 26,40 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,40-26,64 і продаж 26,71-27,00 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,60-26,68 гривень та продаж 26,78-26,85 гривень.

Про тенденції на торгах за 2 березня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом і міжбанківським курсом настрої респондентів продовжують поліпшуватися щодо перспектив гривні на найближчий час і ми із задоволенням знижуємо з сьогоднішнього дня основний поріг опитування за офіційним і міжбанківським курсом до 26,50 гривень.

За підсумками ж п'ятничного опитування (коли основний поріг ще становив 27 гривень) думки респондентів були наступними:

63% респондентів вважали, що курс Нацбанку буде нижче 27 гривень, 37% не виключали його повернення вище 27,01 гривень.

70% респондентів розраховували на ринковий курс міжбанку нижче 27,00 гривень. 30% були впевнені в його швидкому поверненні до рівня вище 27,01 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram