Про це на своїй сторінці у Facebook написав глава Ради НБУ Богдан Данилишин.

«Чергове збільшення ключової ставки істотно не вплине на уповільнення темпів зростання споживчих цін, принаймні, протягом найближчих 6 місяців. Про це свідчать і дані інфляції в січні поточного року», — заявив він.

Данилишин пояснив, що відсутність реакції темпів інфляції на підвищення облікової ставки пов'язано з запізнілим рішенням Нацбанку посилити монетарну політику.

«Починаючи з другої половини літа 2017 траєкторія цінової динаміки свідчила про необхідність якнайшвидшого переходу до більш жорсткої монетарної політики, основним інструментом якої є облікова ставка НБУ.

Рада НБУ про це попереджала і пропонувала правлінню НБУ задіяти всі інструменти монетарної політики… Однак, правління НБУ із запізненням перейшло до зміни монетарної політики, почавши цикл підвищення облікової ставки лише в кінці жовтня 2017 року», — зазначив Данилишин.

Споживча інфляція в Україні в минулому році склала 13,7%, істотно перевищивши цільовий орієнтир (8% ± 2 п. п.), встановлений Основними принципами грошово-кредитної політики на 2017 рік.

Зокрема, Данилишин зазначив, що перехід до більш жорсткої монетарної політики, здійснений правлінням з суттєвим запізненням, призвів не тільки до невиконання цілі щодо інфляції на минулий рік, але й до того, що повернення показника споживчої інфляції в цільовий діапазон очікується не раніше середини 2019 року.