Це і інтрига з призначенням нового глави НБУ і «урочистими» проводами старого у Верховній Раді, і засідання монетарного комітету Нацбанку з основним питанням - рівень облікової ставки, і неодноразові спроби євровалюти в парі євро / долар пробити психологічний рівень в 1,22 долара за євро , і рішення арбітражу в Стокгольмі у справі Нафтогаз-Газпром, і просто - початок нового місяця на міжбанківському ринку.

Традиційно обсяги торгів сьогодні знизяться. Клієнти і самі банки будуть підбивати перші підсумки минулого лютого і визначатися зі стратегією на березень. Тому «Мінфін» очікує деякого зниження активності на ринку - до 290 млн доларів при укладенні до 500 угод.

Дії найбільших операторів ринку і їх курсові інтереси будуть як і раніше диктувати тренд на валютному ринку. У разі ситуативного надлишку долара на міжбанку - Нацбанк спробує знову поповнити свої резерви за рахунок виходу на торги в тихому режимі «запиту кращого курсу». Тим більше, що поки йому це вдається досить непогано. За вчора він в такому форматі викупив 17 млн ​​доларів за ціною 26,80 гривень, чим і врятував долар від подальшого падіння.

Ліквідність у банківській системі залишається на високому рівні. На ранок 1 березня коррахунки фінустанов перевищують 56,1 млрд гривень, що дозволить спекулянтам спробувати в черговий раз «пограти» на ринку з курсом під такий «букет» інформаційних приводів. Причому ключовим драйвером будуть новини від монетарного комітету по обліковій ставці. Думок про те, що станеться багато і ми ризикнемо також зробити свій прогноз.

Швидше за все облікова ставка або залишиться на тому ж рівні, або буде підвищена ще на 0,25-0,5 відсотка річних. Причина - продовження зростання інфляційних процесів в країні на фоні вельми слабких показників зростання ВВП за січень-лютий. Це в черговий раз порадує нерезидентів, які будуть намагатися скупитися в такому випадку новою порцією ОВДП зі зростаючою прибутковістю і будуть продавати валюту.  Що в свою чергу, може ситуативно зміцнити гривню, як це було вже після рекордного підвищення облікової ставки відразу на 1,5%.

Причин для зниження облікової ставки ми не бачимо взагалі - поки економіка м'яко кажучи «буксує» і Нацбанк навряд-чи піде на варіант її зменшення з виправданнями формату «все хорошо прекрасная маркиза ...». Просто у такому випадку таке рішення з такими «обґрунтуваннями» призведе до ще більшого падіння довіри населення і бізнесу до НБУ, що новому главі цього відомства зовсім не цікаво.

Скоріше за все, Нацбанк намагатиметься більш-менш чесно охарактеризувати реальний стан справ, щоб виглядати досить незалежним і об'єктивним . А в цьому випадку - про зниження облікової поки мови бути не може.

Незважаючи на традиційне зниження обсягів операцій в перший день місяця на сьогодні «Мінфін» прогнозує широкий коридор по долару з ситуативним подальшим зміцненням гривні - в межах 26,60-26,70 гривень і спекулятивними спробами зіграти «на пониження» на інфоприводах, на які сьогодні день буде багатий.

Ми знову не виключаємо виходу Нацбанку на торги з відповідними інтервенціями з викупу надлишку долара.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,58-26,75 і продаж 26,79-26,95 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,70-26,72 гривень та продаж 26,80-26,90 гривень.

Про тенденції на торгах за 28 лютого можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом і міжбанківським курсом настрої респондентів продовжують поліпшуватися щодо перспектив гривні на найближчий час.

72% (вчора таких було 63%) респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 27 гривень, 28% все ж не виключають його повернення вище 27,01 гривень.

67% (було 58%) респондентів розраховують на ринковий курс міжбанку нижче 27,00 гривень. 33% впевнені в його швидкому поверненні до рівня вище 27,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram