Він пропонує виплачувати людям з доходом нижче $50 000 в рік по $500 щомісяця, щоб забезпечити їм «подушку безпеки», не позбавляючи необхідності працювати, повідомляє Хайтек.

Коли Facebook вийшов на IPO в 2012 році і заробив $104 млрд, його співзасновник Кріс Хьюз отримав $500 млн. Це при тому, що Хьюз навіть не писав коди для сайту — він був єдиним в команді «гіків», хто міг налагодити ефективне спілкування із зовнішнім світом.

У 2007 році він покинув Facebook, а зараз випустив книгу «Нові можливості: Переосмислення нерівності і як ми заробляємо» (Fair Shot: Rethinking Inequality and How We Earn). У ній він висловлюється в підтримку безумовного основного доходу і вважає, що його необхідно ввести якомога скоріше.

На думку Хьюза, заробітки сучасних ІТ-мільярдерів (його, в тому числі) абсолютно неадекватні зусиллям, які вони витрачають на створення свого бізнесу.

«Звичайно, Facebook — це дивовижна історія успіху. І він дався нам важко. Але це зовсім не той успіх, якого домагалися наші батьки і прадіди. Я б порівняв Facebook з виграшем в лотерею», — пише Хьюз.

На його думку, економічна система США дозволяє мільйонерам ставати мільярдерами. І вони роблять це за рахунок простих американців, ніяк не допомагаючи змінити їхнє життя на краще. Під удар потрапляють і соціально незахищені верстви населення, і середній клас.

Тим, хто працює в Walmart і McDonald's нема на що жити, а представники середнього класу заробляють $59 000 в рік. На думку співзасновника Facebook, БОД потрібно вводити саме зараз, щоб підтримати всіх цих людей.

Хьюз запропонував виплачувати по $500 в місяць всім, хто отримує менше $50 000 в рік. Причому не тільки офіційно працевлаштованим, але і фрілансерам з контрактниками — всім, чий дохід нестабільний. Особливо важливо виплачувати БОД людям, у яких на утриманні перебувають малолітні діти і непрацездатні батьки похилого віку. За фактом, всі вони працюють багато і важко, але при цьому не мають змоги заробляти гроші. Родині з 4 чоловік, чий річний дохід становить: $38 000 на рік, $500 в місяць дозволять дотягнути до середньорічних $50 000. Це допоможе вийти із-за межі бідності 90 млн американцям.

При цьому, $500 в місяць — не та сума, яка забезпечить людям безбідне життя і позбавить їх стимулу шукати роботу. Ці гроші стануть «подушкою безпеки», яка не дозволить з'явитися на вулиці в разі втрати замовників або скорочення через автоматизацію.

Хьюз наполягає, що БОД повинен виплачуватися тільки громадянам з низьким доходом, хоча багато хто виступає за виплати, які не залежать від соціального стану. На його погляд, бідні люди мають потребу в грошах більше, ніж добре забезпечені. А ті, хто отримує більше $250 000 на рік, повинні платити додатковий податок на утримання незаможних.

В принципі, в США вже є працююча схема, схожа на БОД — податкова пільга для працюючих американців з низьким доходом (EITC). Вона зменшує податковий тягар або дає можливість, за певних умов, отримати повернення. Щорічно таким чином перерозподіляється $70 млрд на користь 26 млн чоловік.

Крім того, EITC сприяє працевлаштуванню і не впливає на отримання пільг за іншими федеральними програмами, на кшталт безкоштовної медичної допомоги, соціального житла і талонів на харчування.

На думку Хьюза, впровадити БОД можна просто розширивши EITC: включити туди більше людей і зробити її прозорою. На сьогодні отримання EITC безпосередньо залежить від рівня доходів сім'ї, і сума податкового повернення відповідає прибуткам, які можуть в рази відрізнятися з року в рік. Хьюз ж пропонує робити щомісячні фіксовані виплати.

Щоб не бути голослівним, ІТ-мільйонер фінансує організацію Economic Security Project, засновану групою дослідників, політиків, митців та ІТ-експертів. Саме завдяки цьому проекту в американському місті Стоктон вже в серпні стартує перший експеримент з безумовним основним доходом.

Близько 100 жителів почнуть отримувати по $500 в місяць без будь-яких умов. Стоктон входить до складу штату Каліфорнія і, на думку мера, є зменшеною модель всієї Америки. Саме тому місто може стати тестовим майданчиком для випробування безумовних виплат для всієї країни.