Українці увесь час піддаються подвійному оподаткуванню: один раз з них утримуються податки, коли їм нараховують та виплачують заробітну плату, другий – коли вони купують товари, сплачують тарифи за комунальні та інші послуги. «Прихованим» податком в даному випадку виступає податок на додану вартість, який закладений в складі ціни, а це не так вже і мало — 20 відсотків від собівартості товару! Чим більше «роздувають» затрати тарифні компанії, тим більше зростають тарифи, і за все це платить пересічний українець.

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), в Україні серед країн Європи найвищий рівень витрат на оплату комунальних послуг відносно рівня доходів – приблизно до 40%. Це в 1,6 рази вище від середньоєвропейського показника. І це при тому, що Україна посідає останнє місце серед країн Європи за рівнем середньої зарплати і пенсії.

Також мене дивує ситуація в Україні з оподаткуванням, наприклад, відсотків, нарахованих на суму депозитного (банківського) вкладу. Людина назбирала на свою старість або «чорний» день кровно зароблені гроші, з яких вже утримані податки, несе їх до банківської установи, щоб якось захистити від інфляції, а з неї знову утримують податок. Наведу інший приклад: оподаткування доходу від здачі в оренду нерухомості. Асоціація вже давно пропонувала зменшити податок у розмірі 18% від здачі об’єкту нерухомості до 5%. Крім того, додатково сплачується 1,5% військового збору. Невже уряд думає, що пересічні українці добровільно будуть сплачувати такі великі податки? Це лише змушує підприємців та працівників не показувати всі свої доходи.

Перелік податків і зборів, які постійно сплачує пересічний українець, можна доповнювати ще багато: податок на майно, (на нерухомість, транспорт та плата за землю), мито, рентна плата у ціні газу для населення, податки з продажу рухомого та нерухомого майна тощо.

До речі, незрозуміло, чому військовий збір (ставка збору становить 1,5% від об’єкту оподаткування) досі не віднесено до переліку загальнодержавних податків і зборів. Ще на початку серпня 2014 року в Україні набрали чинності законодавчі зміни до Податкового кодексу України, якими було запроваджено військовий збір, який встановлювався тимчасово, до 1 січня 2015 року. І якраз цей «тимчасово» запроваджений збір пересічний українець сплачує на кожному кроці.

Але не дивлячись на все це, хочу бути оптимістом. Необхідно на всіх рівнях негайно відновлювати довіру українців до влади. Важливо, щоб вони бачили, куди йдуть їхні гроші. Бо, на думку багатьох українців, податки і збори йдуть в «нікуди» і людина часто залишається в старості або в хворобі наодинці зі своїми проблемами і з мізерними соціальними виплатами. Якщо буде в державі прогнозованість і стабільність, то в країні будуть і позитивні результати.