Україна здобула 30 балів зі 100 можливих у дослідженні Transparency International «Індекс сприйняття корупції» за 2017 рік і посіла 130 місце (зі 180 країн).

Про це йдеться у дослідженні.

«Це на 1 бал більше та на 1 позицію вище, ніж у минулому році (29 балів, 131 місце зі 176 країн). Але в динаміці результати минулого року нижчі (1 бал проти 2) ніж у 2016 році»,- йдеться у повідомленні.

Як зазначається, серед причин, які дозволили Україні переміститися на вищу сходинку, наступні:

- Антикорупційні органи (САП/НАБУ) у 2017 розгорнули свою слідчу роботу та направили до суду перші справи щодо підозр у топ-корупції.

- Реєстр електронних декларацій продовжив своє функціонування.

- Минув перший рік реформи державних закупівель та обов’язкового використання системи ProZorro.

- Відбулася реформа ринку газу.

- Україна здійснила деякі позитивні кроки з дерегуляції.

«Автори досліджень, на яких базується розрахунок Індексу, також відзначили зниження рівня корупції в поліції та зменшення кількості випадків, коли бізнес змушений давати хабарі», - йдеться у дослідженні.

Водночас, такий повільний ріст індексу України, фактично падіння динаміки зростання вдвічі порівняно з 2016 роком, пояснюється такими обставинами, як брак політичної волі керівництва країни до рішучої боротьби з корупцією та низький рівень довіри до українських судів та прокуратури.

Також варто відмітити постійні законодавчі ініціативи парламенту, які загрожують новоствореній антикорупційній інфраструктурі.

Як результат, корупція залишається для бізнесу та звичайних громадян однією з головних проблем.