Частково це пов'язано з деякими загадками в поведінці Нацбанку, який виходив у форматі «запиту кращого курсу» і при настрої ринку на зниження котирувань фактично підтримав долар. Потім вихід великих покупців валюти фактично вирівняв попит і пропозицію вже остаточно.

Всього, за нашими даними Нацбанк купив близько 10 млн доларів. Це дещо змінює картину торгів на найближчі дні. З одного боку - продавці отримали чіткий сигнал від регулятора - курс сильно просідати не буде, весь надлишок викупить НБУ. З іншого - є передумови до потенційного подорожчання долара - як за рахунок міжнародних чинників (публікація протоколів ФРС), так і за рахунок наближення періоду виходу на ринок основних сум відшкодування ПДВ (очікується їх основні обсяги з наступного тижня). Це підштовхує експортерів до ідеї притримати валюту до кращих часів.

На користь гривні поки грає тільки фактор скорочення розриву між безготівковими та готівковими котируваннями, що виключає активну розгойдування котирувань за рахунок спекулятивних переливів з одного сегмента валютного ринку на інший і майже збереження тих же залишків на коррахунках банків. На ранок четверга вони практично не змінилися - 49,6 млрд гривень.

Ситуація на валютному ринку явно неоднозначна - експортери спробують створити тренд на подальше подорожчання валюти, притримуючи валютні запаси до кращих часів. На четвер «Мінфін» прогнозує коридор по долару в межах 27,03-27,15 гривень при укладанні до 670 угод на суму до 410 млн доларів. Ми знову не виключаємо виходів НБУ на торги з відповідною ситуації інтервенцією.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,80-27,00 і продаж 27,10-27,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,95-27,04 гривень та продаж 27,09-27,20 гривень.

Про тенденції на торгах за 21 лютого можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом і міжбанківським курсом настрої респондентів майже однакові.

33% (вчора було 17%) респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 27 гривень, 67% все ж не виключають його швидкого повернення вище 27,01 гривень.

34% (було 22%) респондентів розраховують на ринковий курс міжбанку нижче 27,00 гривень. 66% впевнені в його швидком поверненні вище рівня в 27,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram