Заява Кубіва про обмеження монетарної політики НБУ і передача частково цих функцій до Ради фінансової стабільності (РФС) — це просто ляпання язиком, не більше і не менше:

1. РФС – це дорадчий орган без навіть натяку на виконання якихось функцій крім дорадчої;

2. РФС не має ніякого аналітичного апарату – отже його рішення будуть або політичними або пальцем в небо.

3. НБУ має залишатись незалежним у своєму периметрі. Нагадаю, що для зв’язків із політикумом у НБУ є Рада, члени якої призначались, обирались депутатами та президентом.

Функція Ради — розробка основних засад монетарної політики. Свої функції Рада виконує. Але оперативне втручання у діяльність правління НБУ є неприпустимим. Наведу Вам простий приклад із підняттям облікової ставки 26.01.2017 р. Ви знали, що на початок дня у цей день залишки банків на коррахунках в НБУ досягли абсолютного історичного максимуму за часів незалежності — 71 млрд грн, це майже подвійна ліквідність. Якщо б вона рухнула на валютний міжбанк, було б 30,0 і більше. Тобто вберегли курс – день в день.

Що будемо робити з РФС, очікувати зібрання тиждень? Хто із членів РФС є фахівцем із монетарної політики, банківського нагляду та грошового обігу? Як ці особи будуть приймати рішення не володіючи оперативною ситуацією і не будучи фахово підготовленими. Ні, шановні, все це суцільна маячня.

В нас є чітка вертикаль, яка побудована за міжнародними стандартами, та в нас є лінки на коаліцію через членів Ради НБУ. Будь-ласка використовуйте цю вертикаль. А про РФС, і смикання облікової ставки на засіданнях Кабміна забудьте – дебільно, нереально, непрофесійно і небезпечно для всіх нас.