Основна причина — вчорашній розворот ринку в бік зупинки падіння валютних котирувань по долару, а потім і різкий зліт курсу — призведе до того, що сьогодні на ринок вийде весь відкладений попит. Це саме ті покупці, які чекали «дна» по курсу і тепер будуть поспішати зі скупкою валюти, побоюючись її подальшого подорожчання.

Якщо додати до цього фактор чергового стрибка по парі євро / долар на світових ринках (вночі досягав на азіатському ринку 1,255 і вище) і на необхідності активізації сьогодні всіх операцій в доларі в зв'язку з вихідним у США понеділком (День народження Дж. Вашингтона) отримаємо:

1 ) сплеск активності на ринку як самих клієнтів, так і спекулянтів;

2) гру «на підвищення» як по долару, так і по євро;

3) можливість з боку експортерів дещо заробити на ажіотажі по валюті (клієнтів чекають бюджетні платежі найближчим часом і вони будуть продавати валюту).

Проти гривні буде сьогодні грати і високий рівень ліквідності в банківській системі. Коррахунки банків перевищують 54,2 млрд гривень, чого абсолютно достатньо для проведення спекулятивних атак на гривню.

Весь мікс одночасно «навалившився» чинників, грає проти гривні і може привести до швидкого повернення котирувань по долару в п'ятницю у коридор 26,90-27,00 гривень і навіть вище.

Спокуса зіграти «на підвищення» дуже велика і тому обстановка на валютному ринку сьогодні залишиться непростою.

На п'ятницю «Мінфін» прогнозує продовження зростання волатильності валютних котирувань в межах коридору по американській валюті 26,90 -27,00 гривень при укладанні до 670 угод на суму до 470 млн доларів.

Ми не виключаємо вимушених виходів Нацбанку на торги з відповідною інтервенцією по продажу долара в тому випадку, якщо курс виросте вище рівня в 27,05 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Котирування в обмінниках почали активно рости.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,75-27,15 і продаж 27,20-27,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,90-27,17 гривень та продаж 27,27-27,40 гривень.

Про тенденції на торгах за 15 лютого можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом і міжбанківським курсом настрій респондентів залишається оптимістичним для гривні на сьогоднішній день не дивлячись на падіння гривні 15 лютого на торгах.

56% (вчора було 72%) респондентів поки вважають, що курс Нацбанку буде нижче 27 гривень, 44% вже не виключають його швидкого повернення вище 27,01 гривень.

41% (було 67%) респондентів припускають ринковий курс міжбанку нижче 27,00 гривень. 59% впевнені в його швидке досягнення рівня вище 27,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram