Як зазначає регулятор, їх темпи зростання збільшилися до 15,2%.

«Зокрема, суттєво підвищилися тарифи на утримання будинків та прибудинкових територій, кабельного телебачення та інтернету, а також вартість послуг охорони здоров’я. Це стало результатом дії низки факторів»,- йдеться у коментарі.

Як пояснив НБУпо-перше, подальшого відображення зростання заробітних плат (у т.ч. через чергове збільшення мінімальної заробітної плати з початку 2018 року на 16,3%).

По-друге, послаблення гривні в попередні кілька місяців. По-третє, значних темпів зростання споживчого попиту, про що свідчило стрімке збільшення роздрібного товарообороту в грудні 2017 року (на 16,1%). По-четверте, початку нового бюджетного року, що часто супроводжується переглядом цінової політики.

Водночас, як і прогнозувалося, зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки уповільнилося внаслідок зниження темпів зростання цін на відповідні сирі продукти, зазначає регулятор.

Зокрема, у січні повільніше зростали ціни на молочні продукти завдяки зниженню закупівельних цін на молоко, а також на тлі низхідної динаміки світових цін на молоко та молочну продукцію.

Зростання цін на одяг та взуття, а також інші непродовольчі товари очікувано прискорилося, у тому числі внаслідок послаблення гривні у листопаді-січні.

Раніше «Мінфін» повідомляв, що базова інфляція в січні 2018 року порівняно з попереднім місяцем становила 0,7%, із січнем 2017 року – 9,8%.