Виявилося, що фахівці з видобутку криптовалют буквально полюють за дешевою електроенергією, щоб підвищити маржинальність бізнесу.

На основі інформації зі звіту New Energy Finance видання склало інфографіку привабливості країн для майнінгу. Редакція AIN доповнила матеріал, помістивши на цю карту Україну.

Bloomberg поспілкувалися з Вахтангом Гогохія, CEO грузинського стартапу Golden Fleece. 28-річний підприємець побудував майнінг-ферму на закритому тракторному заводі. Устаткування для майнінгу, привезене з Китаю, встановлено в вантажному контейнері.

Витрати на електрику вдалося оптимізувати завдяки доступній енергії від місцевої гідроелектростанції. Однак Golden Fleece також планують встановити сонячні панелі і вітряні турбіни. Для розширення виробництва вони мають намір залучити за допомогою ICO $40 млн і грунтовно зайнятися майнінгом ефіру.

За розрахунками BNEF, вартість енергії може віднімати від 30% до 60% виручки, отриманої від майнінгу. Ситуація пояснюється тим, що обчислення, якими супроводжується видобуток криптовалют, постійно ускладнюються, а масштабні серверні ферми вимагають кондиціонування.

Зараз для роботи комп'ютерного обладнання, що підтримує функціонування блокчейна біткоіна, треба було б 30 атомних реакторів, запущених на повну потужність. Це більше, ніж сучасна індустрія електрокарів.

При цьому в Китаї, країні яка є провідною в області майнінгу, більшість ферм спирається на енергію, отриману від вугільних електростанцій. Уряд намагається впливати на ситуацію, обмежуючи вплив на навколишнє середовище, а також вводячи нові заходи регулювання.

Завдяки цьому близько 70% підприємств, що займаються майнінгом біткоіна, нині перебувають у власності китайських компаній. На тлі цього інвестори шукають нові місця для оптимального вкладення коштів. Грузія — один з фаворитів такої гонки при вартості в $50 за мегават-годину. Середня вартість електроенергії по світу — $121 за мегават-годину.

Ще одна тиха гавань для майнерів — містечко Сьюдад-дель-Есте в Парагваї, розташоване поруч з гідроелектростанцією Ітайпу. Вона виробляє більше електроенергії, ніж здатний використовувати весь Парагвай. Тому і електрика тут вчетверо дешевше, ніж в сусідній Бразилії. Завдяки цьому один з майнерів розмістив в Сьюдад-дель-Есте ферму на 6 000 пристроїв — за його підрахунками, це найбільше подібне підприємство у всій Південній Америці.

Однак майнера приваблює не тільки дешева електрика, а й ряд інших факторів: легкість ведення бізнесу, прохолодний клімат, швидкий інтернет.

На основі цього видання Bloomberg склало таблицю, відзначаючи, які країни набирають кращі позиції в боротьбі за фахівців з видобутку криптовалют. Редакція AIN внесла туди Україну — відомості були взяті з відкритих джерел.


Україна (за підрахунками редакції) в ній розташувалася б посередині рейтингу, отримавши 3 можливих балу з 5. Плюсами виявилася дешева енергія, відносно невисока середньорічна температура, задовільна позиція в міжнародному рейтингу ведення бізнесу.За кількістю «білих» осередків для кожної країни зі списку Bloomberg склали світову карту зручності майнінгу.

Негативних факторів два: незначне використання поновлюваних джерел енергії і повільне інтернет-підключення. Таким чином Україна, опинилася в одній категорії з Австрією, Голландією, Японією і Росією.