Активне розміщення Мінфіном України на привабливих умовах наших гривневих ОВДП призвело до значного притоку і продажу на міжбанку нерезидентних «гарячих» грошей. Це обвалило валютні котирування.

За цей тиждень долар подешевшав на торгах на 83 копійки з 27,845 / 27,875 гривень до 27,01 / 27,04 гривень, а євровалюта впала на 1,48 гривень — з 34,6391 / 34,6737 гривень до 33,1628 / 33, 1970.

Стрімкий обвал валютних котирувань у першій половині тижня змінився більш плавним зниженням котирувань у четвер-п'ятницю. Це дало можливість дилерам банків говорити про швидку корекцію і можливий розворот тренда на міжбанку. Тим більше, що за ці дні масована скупка Нацбанком надлишків долара практично нейтралізувала весь надлишковий тиск на курс.

Активність НБУ вразила навіть знавців валютного ринку. За п'ять робочих днів регулятор провів три аукціони з викупу валюти і багато разів виходив на торги в менш публічному форматі «запиту кращого курсу» у обраній двадцятки банків. За розрахунками Мінфіну, він викупив не менше $262 млн в межах широкого цінового діапазону -від максимального 27,7171 гривень до мінімального 27,06 гривень.

Не давав нудьгувати і зовнішній фінансовий світ. Два обвали фондового ринку в США призвели до справжніх валютних ралі на всіх світових валютних майданчиках. Причому міжнародні гравці вели себе настільки різноспрямовано, що сказати, хто в кінцевому підсумку виграв від того, що відбувається — практично нереально. Але те, що цей тиждень виявився одним з найгірших в житті більшості найбагатших жителів планети, які втратили в мить мільярди доларів — це точно.

Проблеми американського ринку перекинулися фактично на всі сегменти світової економіки. У тому числі євро, який ще в минулу п'ятницю був на рівні близько 1,2520 долара, на вечір 9 лютого котирувався вже в межах 1,2260. Причому загальну спрямованість його котирувань в довгостроковій перспективі не беруться прогнозувати навіть провідні світові гравці.

Гривня на цьому фоні лише виграла, як за рахунок напливу нерезідентських спекулятивних грошей для купівлі українських ОВДП, так і за рахунок руйнівних валютних ралі на світових ринках.

Ситуативне зміцнення гривні не може не радувати пересічних громадян і бізнес. Але  невизначеність на всіх фінансових майданчиках буде відображатися на поведінці власників обмінників. Вони мають два основних завдання в цей момент. по-перше, не втратити доходи за рахунок можливих істотних коливань курсу на наступному тижні. По-друге, «не влетіти» як з можливим «завищеним курсом» викупу валюти або навпаки — з «заниженим» курсом продажу в тому випадку, якщо міжбанк з понеділка почне зростати.

Тому в ці вихідні вони будуть виставляти середньоринкові котирування для роботи тільки «з обороту» без відчутної гри «на пониження» або «на підвищення» з досить помірним спредом.

Курси валют в суботу та неділю

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,05 -27,15 гривень, продаж 27,25-27,35 гривень. Обмінники будуть працювати в режимі «з обороту», не особливо завищуючи або занижуючи котирування, з величиною спреду в межах до 20 копійок.

Котирування євро. «Дискотека» по парі євро / долар на міжнародних ринках триває і курсові ризики досить високі, що змусить власників обмінників триматися досить широкого спреду по євровалюті — в межах від 25 до 35 копійок.

На 17:00 за Київським часом 9 лютого крос-курс пари євро / долар знаходився біля рівня 1,2260 долара за євро. Виходячи з прогнозованого на вихідні курсу готівкового долара щодо гривні (прийом 27,05-27,15 гривень, продаж 27,25 — 27,35 гривень), обмінники на ці вихідні виставлять котирування готівкового євро в межах: прийом 33,163 — 33,286 гривень та продаж 33,408 — 33,531 гривень. Додатково ці розраховані «Мінфіном» курси можуть бути ще скориговані в межах плюс-мінус до 17 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань конкретних обмінників.

Котирування по російському рублю. Рубль як і раніше залишається досить ризикованою валютою, як з точки зору стану економіки РФ, так і з точки зору політичних ризиків у зв'язку з подіями на Донбасі і в Криму. Власники обмінників закладатимуть всі ці ризики при встановлені котирувань російської валюти, закладаючи досить широкий спред між курсом купівлі та продажу рубля.

Котирування на вихідні будуть наступними: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,463- 0,466 гривень і продаж 0,467 — 0,469 гривень. Розраховані «Мінфіном» котирування в деяких обмінних пунктах можуть мати ще додаткові відхилення (до плюс-мінус 0,001 — 0,003 гривень на 1 рубль) в залежності від ситуації і завдань тієї чи іншої точки обміну валют.