Про це повідомив головний комерційний директор «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Ціна за зміненим контрактом буде істотно нижче ціни за старою формулою. Зараз різниця становить близько $20. Однак ця сума буде коливатися в залежності від сезону. Наприклад, у другому кварталі різниця буде досягати $50. Тому що в теплу пору року ринкові ціни на газ падають. Раніше формула була прив'язана до нафтопродуктів і не відображала ринкові тенденції в Європі», — сказав він.

Вітренко також зазначив, що зараз вартість російського газу для «Нафтогазу», з урахуванням рішення Стокгольмського арбітражу, на $20-30 нижче вартості «блакитного палива», що закуповується на ринку Німеччини, за рахунок виключення транспортної складової.

За інформацією головного комерційного директора НАК, рішення арбітражу зобов'язує «Нафтогаз» закупити за принципом «бери або плати» у «Газпрому» в 2018 році 4 млрд куб.м. газу, ці поставки можуть початися з березня.

«Рішення Стокгольмського арбітражу базується на принципі, що ми повинні купувати у росіян половину своїх річних потреб в імпорті», — додав Вітренко.

Раніше «Мінфін» повідомляв, що «Нафтогаз України» розраховує на істотні залишки газу в сховищах за підсумками проходження опалювального сезону, якщо погода не підведе.