Після багаторічного, майже монотонного зростання, корекція – очікуваний і неминучий етап. Тригером, на мій погляд, послужило підвищення ставок, хоча були й інші чинники, що змусили інвесторів охолодити запал. Часто запитують, чи могло вплинути падіння біткоіна, але мені це здається малоймовірним. 

На українські акції цей негатив навряд чи може серйозно вплинути. Перегрітістю локального ринку у нас не пахне. Майже всі іноземні інвестори давно вийшли з наших акцій, тому «втечу капіталу» організувати нікому. 

Хороша новина: в українців з'являється шанс прикупити акції економічно сильних американських і європейських компаній помітно дешевше. Фундаментально у більшості емітентів, чиї акції впали, все дуже і дуже непогано. Поки немає об'єктивних причин для того, щоб ціни падали дуже довго, хоча не можна виключати можливість ще однієї сильної корекції в найближчий місяць або два. Глобальної кризи, за глибиною порівнюваної з тою, що ми спостерігали 2008 року, я особисто не чекаю. Потрібно просто дочекатися розвороту тренду, вибравши до цього часу, найбільш привабливі для купівлі акції.

Погана новина: на тлі невизначеності на фондових біржах розвинених країн такі країни зі слабким розвитком, як Україна, втратять істотну частку уваги міжнародних інвесторів. Повільність наших «реформаторів» призвела до того, що знову втрачено шанс використати сприятливі зовнішні умови.